Captain Marvel este primul film din universul cinematic cu același nume, în care personajul principal este o femeie. S-a făcut mult caz pe acest lucru, iar acțiunea și dialogul o arată pe toată durata filmului. E oarecum ciudat să vezi accentul efectul pe care diminuarea femeilor îl are asupra acestora. Ciudat până când filmul menționează subtil că, cel puțin în forțele aeriene americane, femeile au avut permisiunea de a pilota destul de târziu. Plus toate secvențele în care personajul lui Brie Larson interacționa cu masculi alfa.

Odată ce înțelegeți că filmul a fost făcut pentru ca fetițele să aibă un erou la care să privească cu admirație, veți vedea că merită să acordați o șansă acțiunii plasate în 1995. Din fericire, Marvel (studioul) n-a insistat cu elementele specifice decadei respective. Da, Captain Marvel se prăbușește într-un Blockbuster, avem niște melodii specifice timpurilor (Waterfalls de la TLC m-a surprins plăcut) și un pager cu care ne-am obișnuit deja din Infinity War.

Dialogul este în mare parte bun, asta pentru că Sam Jackson e aproape în toate scenele care contează. Interacțiunea dintre el și Carol Danvers este credibilă, îndrăznesc a spune că este cea mai bună, dacă o comparăm cu ceilalți Avengers. Fanii pisicilor nu vor fi dezamăgiți, pentru că Goose (Reggie e numele său real) e absolut bestial și reușește să spargă scenele serioase ale filmului.

Dacă nu v-ați lămurit încă din trailer, efectele speciale sunt fantastice, iar Captain Marvel arată bine de tot în varianta Binary. Spre deosebire de oribilitatea numită gura lui Superman, fețele lui Fury și Coulson nu trădează deloc folosirea efectelor speciale pentru a-i întineri. Și dacă tot am adus vorba de el, mi-a plăcut mult revenirea lui Coulson în universul cinematic.

Acțiunea urmează rețeta clasică a unui film Marvel, fiind complet relevantă ca episod de sine stătător, dar care nu uită să adauge elementele care îl leagă de întregul univers cinematic.

Așadar, Captain Marvel este doza atât de necesară până la Avengers: End Game. În cele 7 săptămâni care ne despart de episodul final al multor personaje cu care am pornit la drum începând cu 2008, voi mai trece prin sala de cinema ca să o văd pe Brie Larson la lucru. Vă recomand să o faceți și voi.

PS: Ca de obicei, rămâneți în scaune până la final.