După cum spuneam și în articolul anterior, miercurea care tocmai a trecut m-a prins la Brașov, în cadrul conferinței ORDA*. S-a discutat despre piraterie, internet, legi și ce e de făcut în viitor.
Ideea cu care am rămas după conferință a fost că nu avem un cadru legal bine pus la punct. Mai rău: conceptele de “piraterie” și “contrafacere” nu sunt definite clar în lege. Pornind de la aceste două exemple îmi este clar de ce doar 11 dosare au fost soluționate împotriva descărcărilor ilegale de pe DC++ (în intervalul 2010-2012).
La capitolul “măsuri alternative” exemplele au fost foarte vagi. În a doua zi de conferință n-am auzit pe nimeni să spună de alternativele iTunes, Deezer și Zonga. România sfârșitului de an 2012 se află în aceeași poziție a Statelor Unite în urmă cu 10 ani: Napster fusese închis, iar piața rămăsese cu cererea imensă de piese în format digital. De-asta iTunes a avut succesul pe care îl știm cu toții.
Lipsa unor reglementări clare dă naștere unor conflicte sociale de tip Voyo vs. Vplay. Lumea trebuie educată și orientată către soluții pertinente. De asemenea lumea trebuie ferite de articole scrise de #badau și Arhi. Primul zicea că Voyo sunt nașpa (e o mare tâmpenie, nu stau să explic, au făcut-o alții), al doilea are impresia că orice film văzut în cinema poate fi descărcat fără remușcări de pe torrente, că doar am plătit o dată să-l vedem. E ca și cum i-ai spune taximetristului că nu-l mai plătești să te ducă în aceleași locuri, că a mai făcut-o până acum.
Și dacă tot am adus în discuție conflictul social Voyo vs. Vplay, Florin Grozea a subliniat foarte bine că majoritatea habar n-are despre ce vorbește. Chiar dacă interesul comun încalcă legi și bunul simț, majoritatea se va da cu fundul de pământ atâta timp cât un pseudo-lider de opinie (sau prestator de servicii în cazul de față) va arăta cu degetul un organ asupritor imaginar.
Cazul Voyo vs. Vplay mi-a adus aminte de “Alexandru Lăpușneanu”, în momentul în care gloata protesta fără direcție, până când s-a trezit unul să spună “capul lui Moțoc vrem”. Voyo este Moțoc în cazul de față. Florin a exagerat puțin când a spus că gloata va ajunge să domine internetul. Nu cred în asta și mă bazez pe legea selecției naturale. Adolescenții care înjură acum Voyo și alte lucruri care nu le convin vor crește și vor avea facturi de plătit. Internetul va fi comentat de următoarea generație, probabil de cei care acum intră la grădiniță.
Un alt lucru pe care mă bazez e acela că, în timp, gusturile se schimbă. Nu-mi imaginez vreun părinte cântându-i copilului din Bieber ca să-l adoarmă. N-am capacitatea necesară.
De la conferința ORDA am plecat cu ideea că mai este mult de muncă până să ajungem civilizați ca Republica Moldova. Nu râdeți: ei au iTunes Movies de săptămâna asta. Noi nu avem nici acum.
*ORDA: Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.
Leave a Reply