Jack-ul de 3.5mm trebuie să moară

Pe măsură ce ne apropiem de luna septembrie, lumea freamătă tot mai mult la auzul zvonurilor că Apple va lansa un iPhone 7 fără port-ul audio de 3.5mm. Am văzut la Lucian că niște chinezi le-au luat-o înainte, iar asta nu poate decât să mă bucure.

Jack-ul de 3.5mm trebuie să moară, cel puțin pe smartphone-uri, din mai multe motive. Primul ține de vârsta tehnologiei: peste 100 de ani. Jack-ul audio a apărut ca soluție la conectarea celor care vorbeau la telefon. De atunci nu s-au întâmplat prea multe, în afară de câteva standarde de mărime și transmiterea sunetului pe două canale (stereo).

Doi la mână, smartphone-ul este o invenție a unei lumi digitale, în care o conexiune analog nu are ce căuta. Și pentru că aceiași oameni care deplâng iminenta dispariție a port-ului de 3.5mm, există două soluții pe care le pot încerca: căștile cu conexiune digitală, prin USB sau Lightning sau căștile wireless.

Aceleași zvonuri spun că, în detrimentul căștilor de acum, viitorul iPhone va fi însoțit de o pereche de EarPods cu mufa Lightning. Philips și-a încercat mâna cu un astfel de produs (am scris despre modelul Fidelio aici), însă e nevoie ca marii producători de gadget-uri să dicteze acest trend. Avantajul conexiunii digitale pe fir este că utilizatorul poate obține maximul de calitate audio, iar producătorii de smartphones pot încorpora lejer tehnologia audio high-res (Sony mizează puternic pe asta).

Căștile wireless sunt o altă soluție, mai ales că tehnologia Bluetooth a devenit mult mai stabilă. În primul an de facultate purtam la urechi o pereche de căști Nokia BH-501, ca mai târziu să trec pe o pereche de Philips SBH-6110. Deși nu erau cele mai comode și nu aveau o conexiune Bluetooth chiar trainică, m-am bucurat mult de lipsa firelor.

Dacă Apple lansează următorul iPhone fără port-ul de 3.5mm, dar cu EarPods cu Lightning, va fi semnul de care restul industriei va avea nevoie pentru a face trecerea la o calitate audio superioară.

Căști pe Lightning și USB-C pentru toată lumea!

3 Comments

 1. Cozmin Vasile

  April 22, 2016 at 14:21

  O fi “wireless” viitorul insa in materie de sunet, wireless-ul e cel mai lossy “protocol” posibil in vreme ce TRS este inca functional si util si neconditionat de viata bateriilor. . Aici nu ma refer la societatea secreta a fanaticilor Apple care ar vedea o imbunatatire migrand la lightining, nu cred ca exista cineva care si-ar dori sa aiba o pereche de casti pe care daca o va scoate din iPhonen nu o va ptuea conecta in tel colegului sa asculte o melodie de la el, nu va putea trece la un laptop, un pc sau la orice device care are portul de 3.5. Practic, vei avea o pereche de casti cu port ultramodern care nu iti va folosi la nimic altceva in afara de telefonul propriu. Cel putin cativa ani. In timp ce toti ceilalti vor folosi in continuare cel mai practic mod de conectare a unor casti.

  Apropos de calitatea sunetului, portul de conectare in telefon nu va schimba calitatea sunetului cata vreme DAC-ul nu este pe masura imbunatarii receptorului 🙂

  • Perfect de acord: trecerea la digital nu va fi imediata. Ma gandesc ca e nevoie de 5 ani sau poate mai mult pentru o rata de adoptie semnificativa.

   Odata cu trecerea pe digital, varfurile de gama vor avea DAC-uri pe masura. Cel putin asa sper, altfel degeaba se mai face trecerea pe Lightning sau USB-C.

 2. Ceea ce spui e o metoda simpla de a trece de la o gama variata de casti de calitate, la o gama redusa de casti de proasta calitate pe care orice persoana care-si respecta urechile le-ar arunca la gunoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.