iOS 5 și iPod touch

Am vorbit de câteva ori despre iPod-ul din dotare, cu bune și rele, însă acum va trebui să ne facem de cap cu ultimul software update: iOS 5. Apple a adăugat câteva elemente care ușurează experiența utilizării portabilului, însă eu le voi enumera doar pe cele care mi-au folosit în mod vizibil.

Notification Center este cu siguranță cea mai așteptată funcție. Împrumutând din modul de accesare găsit la Android, funcția m-a scăpat de notificările de tip pop-up și le-a mutat elegant în partea superioară a ecranului. Diferența majoră între sistemele de pe Android și iOS este că pe ultimul notificările rămân ascunse după ce sunt anunțat de un eveniment anume. Pe mobilul Android, notificările rămân acolo până când te ocupi de ele, așa că icon-urile Facebook, Twitter, Foursquare, Pulse abia că își fac loc pe lângă celelalte pe care Android le aduce de la sine. Încă un lucru ce îmi place este integrarea Weather în notificări (de Stocks nu sunt pasionat) și posibilitatea de a vedea prognoza pe ore. Meniul de modificare a notificărilor este destul de complex și pentru mine a acoperit toate necesitățile. Singurul lucru pe care mi-l doresc este ca în viitorul apropiat să apară mai multe widget-uri precum Weather și Stocks.

Integrarea Twitter în structura iOS este mai mult decât lăudabilă. Apple a redus pașii pe care îi făceam pentru a pune o poză pe Twitter, a oferit posibilitatea sincronizării contactelor iPod cu cele de pe Twitter și a oferit posibilitatea de sharing pentru alte apps-uri (Youtube va fi cel mai des folosit în cazul meu). Apple a făcut mare caz din asta, însă ceea ce vrea toată lumea (inclusiv subsemnatul) este Facebook. Nu de alta, dar Android are funcția asta de când lumea. Come on, Mark! Fă-o în memoria idolului tău, Steve Jobs, cel căruia i-ai copiat gig-ul din 1999 (pentru cine își aduce aminte scena cu Noah Wyle) la ultima cuvântare!

Interfața camerei a fost îmbunătățită prin adăugarea grid-ului și a opțiunii de a folosi unul dintre butoanele de volum pe post de shutter (nu știu ce le-a luat așa de mult). De asemenea nu mai trebuie să stau să deblochez ipodul, să intru în aplicația camerei și să fac poza – Apple a adăugat o funcție double click a butonului Home, prin care se poate accesa atât aplicația camerei, cât și controalele player-ului media. Din păcate iOS 5 nu a mărit și senzorul camerei, așa că iPod-ul rămâne cu o cameră foto bună doar pentru snapshot-uri de pus pe Twitter și ocazional pe Instagram. De rezoluția video 720p nu pot să mă plâng.

Am așteptat iCloud cu nerăbdare. Deși serverele au fost solicitate și eu am fost nevoit să descarc vreo 700mb cu ajutorul unui mirobolant stick 3G Digi, am reușit după vreo 4 ore să văd cum iOS 5 prinde viață pe iPod. Sincronizarea datelor din calendar, a contactelor și a fotografiilor sunt utilizate cel mai des, iar dacă aveți prieteni paranoici, puteți să-i liniștiți: Find my iPhone/iPod/iPad este în continuare acolo.

Există și alte funcții care poate vă vor folosi: iMessage (permite trimiterea mesajelor între dispozitivele iOS, Blackberry a tremurat așa de tare încât a avut serverele picate câteva zile), Reminders (o aplicație foarte reușită pentru uituci ca mine, păcat că pentru iPad și iPod nu are funcția de reminder prin localizare), îmbunătățiri prin Safari și Game Center (tot la stadiul Street Fighter am rămas, mai nou mă delectez cu Magic Piano) și câteva aplicații pe care Apple le-a scris special pentru iOS 5. Nu am găsit până acum defecte, dar Apple ne-a obisnuit ca în update-urile X.1 să rezolve tot ce n-a reușit de la început.

Odată cu lansarea iPhone 4S, Apple a decis să lase iPod-ul exact așa cum e (în afară de culoarea albă adăugată), doar echipa câștigătoare nu se schimbă, nu? Așa că până în Septembrie 2012 acesta este iPod-ul pe care îl veți găsi în magazine.

foto


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.