În ultimul an s-a încercat aflarea cauzei rezultatelor proaste de la BAC: ba că sunt elevii de vină, ba profesorii, ba părinții, ba ministerul. Din punctul meu de vedere adevărul e undeva la mijloc. După episodul Bacalaureat 2011 a urmat cel al examenelor de titularizare, unde notele au fost foarte mici și fraudarea s-a făcut ca-n codru! Evident s-a pus o întrebare legitimă:
Cum să iasă elevi competenți de pe băncile școlii dacă însuși dascălul a copiat pe rupte la examenul de titularizare și corectează teme, proiecte și lucrări în scârbă?
Nimic mai adevărat, însă ca orice regulă generală există și excepții, profesori care te țin în bancă nu de nevoie, ci pentru că vrei. Din liceu nu-mi aduc aminte să mă fi dat pe spate vreun profesor, singura care m-a învățat cu adevărat ceva util a fost diriginta de istorie. Pe lângă faptul că avea un mod foarte plăcut de a preda (fără înflorituri, fără tente patriotice de doi bani), a reușit să mă învețe ce-i ăla un sarcasm bine dezvoltat (ajută mult în ziua de azi). Directorul liceului la acea vreme mi-a fost profesor timp de un an și am reținut o singură chestie bună de la el: e păcat că în școli nu se predă oratoria. Profesor de geografie.
În facultate am intrat cu ideea că lucrurile vor fi mai diluate: mai mulți studenți, mai puțini profesori și mai puțină interacțiune între cele două părți. Parțial adevărat, însă au fost cazuri în care profesorul ți-a clădit niște valori în suflet. În cazul în care vă întrebați ce mai poate un profesor construi când ai 19-20 ani, atunci aflați că sunt destule.
Unul dintre acei profesori este Cristina Bogdan: pe de o parte antropologie, alteritate, istoria individului, pe de altă parte familie, excursii și deschidere către student. Nu are rost să insist, cuvintele de mai devreme descriu foarte bine atât profesorul, cât și persoana. Cam cât de mult poate un profesor să te influențeze și cum poți să-l răsplătești pentru tot ce-a făcut pentru tine? Bani, plocon, sticla de Jack? Astea ar merge într-o situație în care profesorul respectiv te-a ajutat să treci un examen amărât, însă studenții ei au avut o altă idee.
Am auzit prima dată de posibilitatea de a trimite 5 români valoroși să poarte Torța Olimpică de la Alex și imediat am dat mai departe informația. Nu a durat mult până la mobilizarea majorității studenților care i-au trecut prin sala de seminar. Drept urmare Cristina Bogdan se află astăzi la Londra 2012 pentru a purta Torța Olimpică alături de alți patru români. Și simt totuși că încă mai avem de dat înapoi profesorului și omului Cristina Bogdan.
PS: Cazul de față poate fi inclus în categoria “Succes în social media” pe la prezentările de profil (asta dacă devii speaker, hoinare!)
poza e de acum vreo 9-10 ore, luată de pe profilul Facebook al profei
Leave a Reply