“Hai să încep cu o întrebare stupidă”, îi spun, apoi o întreb de când cântă și de când s-a apucat serios de treabă. Ca orice copil care descoperă de mic pasiunea, cântatul a fost prezent mai tot timpul, dar la 12 ani a decis să ia lecții de canto. La prima vedere pare că s-a apucat de mult timp de treabă, însă asta se întâmpla acum 7 ani. Până în prezent ea a avut un parcurs frumos în “carieră” (vă explic mai jos de ce ghilimelele). Iar ea este Bianca Purcărea. În cazul în care numele nu vă spune nimic, o să las firul narativ să vă arate pe cine am întrebat despre viață, prezent și planuri de viitor.
După cum spuneam mai sus, vârsta de 12 ani a fost punctul de plecare. Cum în 2006 Youtube abia pornea și nimeni nu putea folosi metoda Bieber, Bianca a participat la concursuri. Știți voi: juriu, mulți concurenți, premii și diplome. Prima participare, primele emoții majore și primul premiu care este cu atât mai special din două motive: una dintre piese era a lui Viorel Gavrilă (membru al juriului), iar a doua era în limba sârbă. Aici am oprit-o pe Bianca.
Cum adică în sârbă? Ai învățat cuvintele fonetic?
Nu. Îi place muzica sârbească așa de mult încât a învățat cuvintele și de atunci a rămas fană a vecinilor de la sud-vest. Brusc observ că privirea ei are ceva aparte când vorbește despre perioada de început. Până la urmă e o perioadă ce definește un om, lucru ce avea să se dezvolte în toamna lui 2012. Dar mai e mult până acolo.
Clasa a 8-a se termină și e timpul să intre la un liceu. A ales numele cel mai important din oraș și aici am fost nevoit să o opresc din nou. Nu înțelegeam de ce un colegiu axat pe fabricarea de olimpici și nu un liceu de artă. Aici ea vă explică ghilimelele de mai sus.
La vremea aceea nu mă gândeam la o carieră. Deși luasem premii la câteva concursuri, priveam muzica drept un hobby. Părinții n-au insistat sub nicio formă, am luat decizia de una singură.
Însă viața te împinge în fața hobby-ului. Clasa a 10-a și la Râmnicu Sărat are loc un alt concurs de interpretare. Paula Seling este prezentă în micul orășel din județul Buzău și o vede pe Bianca având din nou un moment frumos pe scenă. Era tot o melodie în limba sârbă. Viitorul loc 3 la Eurovisionul din 2010 a rămas impresionat, i-a cerut numărul de telefon și s-a întors la București să pună la punct melodia. Era luna octombrie, iar până în februarie Bianca și-a văzut de liceu și cursurile de canto de la Ploiești.
Dar luna a doua a lui 2010 pune numele Paulei Seling pe ecranul telefonului Biancăi. Binențeles că a acceptat. A urmat Oslo, o calificare din semifinale, mult foc, un pian foarte tare și un loc 3 despre care și acum se vorbește. Bianca era clasa a 10-a. Voi ce făceați în clasa a 10-a?
Hai măcar ziceți ce făceați într-a 12-a. În afară de a vă păcăli că mai e pân’la BAC. În vara respectivă Bianca mergea la audițiile X Factor și amuțea audiența cu “Canção do mar”, o altă piesă care nu era nici comercială, nici baladă cunoscută de generații întregi. Era o piesă care îi punea în valoare vocea. La X Factor s-a oprit în Judges Home Visit și mulți au spus că a fost o nedreptate. N-a fost.
Cam în același timp băieții de la Sistem se gândeau să facă o pauză și să pornească proiecte separate. Unul dintre ele se numește Cobzality, iar băieții aveau nevoie de o voce. Au dat peste interpretarea Biancăi de la X Factor și au abordat-o la două săptămâni după ce ea ajunsese la București. Apropo, Comunicare și Relații Publice, SNSPA. Am uitat să o întreb dacă și acum pune muzica pe aceeași treaptă cu un hobby oarecare. Poate o prind când mai ia vreun premiu cu Cobzality.
Și am ajuns în prezentul numit Cobzality, o trupă ce jonglează Buddha Bar cu influențe folclorice străvechi. Sună ciudat la prima vedere, însă trebuie să-i auziți. Stilul lor a atras atenția în media tradiționale. Pe lângă presa din orașul natal al Biancăi, Andi Moisescu (ApropoTV) și Cătălin Ștefănescu (Garantat 100%) le-au oferit apariții pe sticlă și le-au dat șansa să se prezinte publicului larg. Și în caz că nu v-ați dat seama până acum, ei n-au melodii cu “fire, desire și higher”, însă stilul lor a captat destul atenția încât să aibe pe viitor cântări în București, prin țară și chiar în afara granițelor.
Aici s-au oprit întrebările. Am mai discutat despre liceu, facultate, București și entuziasmul despre următoarele concerte Cobzality. Bianca nu a împlinit 20 de ani și mulți ar spune că e la început de drum. Cu atât de multe concursuri, premii și cântări la activ, drumul alcătuit din popasuri cu melodii sârbești și portugheze e deja destul de lung, iar în față se poate întinde o autostradă.
fotografii afișate cu acordul Biancăi
Leave a Reply