Informațiile de pe Facebook nu sunt ale voastre

Circulă de câteva zile un text ce sare din profil în profil, exact ca amenințarea închiderii Yahoo Messenger de pe vremuri:

Din cauza faptului că Facebook a ales să implice un software care permite furtul de informaţii personale, citiţi următoarele: astăzi, 30 noiembrie 2014, ca răspuns la noile orientări Facebook, în conformitate cu articolele l. 111,112, 113 din Codul de proprietate intelectuală, declar că drepturile mele sunt ataşate la toate datele cu caracter personal, desene, artă, fotografii, texte, etc., publicate în profilul meu.
Pentru uz comercial trebuie cerut acordul meu scris, in orice moment.
Cei care citesc acest text, îl pot copia şi lipi pe peretele lor de Facebook. Acest lucru va permite punerea sub protecţie a proprietăţii intelectuale.
Încălcarea confidenţialităţii este pedepsită de lege (UCC 1 1 1-308-308-103 şi statutul de la Roma).
Dacă nu aţi publicat această declaraţie, cel puţin o dată, se permite în mod tacit utilizarea unor elemente cum ar fi: fotografii, informaţii şi altele, conţinute în profilul personal.

Dincolo de lipsa de logică, de necunoaștere a termenilor și condițiilor Facebook, chiar și a unor cunoștințe gramaticale, hai să analizăm puțin situația.

În primul rând se menționează niște articole de lege, aplicabile nu știu unde, dar dacă tot s-a menționat Statutul de la Roma, am dat o simplă căutare pe Google și am dat de Capitolul II al respectivului set de legi, ce este deschis de Articolul 5, numit și “Crimele care intră în competența curții”:

1. Competenţa Curţii este limitată la crimele cele mai grave care privesc ansamblul comunităţii internaţionale. În baza prezentului statut Curtea are competenţă în ceea ce priveşte următoarele crime:

a) crima de genocid;

b) crimele împotriva umanităţii;

c) crimele de război;

d) crima de agresiune.

Dacă aveți chef de citit tot Statutul, aici îl aveți pe tot.

În al doilea rând trebuie să atrag atenția asupra segmentului “declar că drepturile mele sunt ataşate la toate datele cu caracter personal, desene, artă, fotografii, texte, etc., publicate în profilul meu”. Acum aproximativ un an, Instagram a anunțat că pozele postate la ei în ogradă pot fi folosite în scopuri comerciale. Lumea a strâmbat puțin din nas, însă de atunci văd că sunt pe creștere semnificativă, mai ales în România. Având în vedere că Facebook deține Instagram, pot utilizatorii declara sus și tare că drepturi, că privacy, că artă, Facebook poate schimba termenii oricând vrea. Cine nu e de acord, poate să șteargă contul. După cum ar spune Kevin Spacey, textul de mai sus e jack shit!

Și nu în ultimul rând, “Dacă nu aţi publicat această declaraţie, cel puţin o dată, se permite în mod tacit utilizarea unor elemente cum ar fi: fotografii, informaţii şi altele, conţinute în profilul personal.” e exact ca “trimite acest mass mai departe, altfel Yahoo va considera acest ID ca fiind inactiv”.

Bonus, treaba asta circula atât de mult în State, încât cei de la CollegeHumor au făcut un clip:


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.