Spielberg zicea asta în urmă cu doi ani:

“We were around when the Western died and there will be a time when the superhero movie goes the way of the Western. It doesn’t mean there won’t be another occasion where the Western comes back and the superhero movie someday returns.”

James Cameron a ieșit recent cu asta:

“I’m hoping we’ll start getting Avenger fatigue here pretty soon”

Cu alte cuvinte, filmele cu supereroi joacă după aceeași regulă a trendului. Numai că panta descendentă sau “Avenger fatigue”, cum îi spune Cameron, e cam departe.

Încasările din primul weekend pentru Avengers: Infinity War au bătut recordul The Force Awakens. Dăcât $257.7 milioane în State și vreo alte $389 milioane de prin lume adunate. $647 de milioane în total (doar în weekend) și Infinity War a trecut pe locul 2 în topul încasărilor din acest an, primul loc fiind ocupat de Black Panther (care a mai boxat încă $4 milioane în acest weekend, doar în State).

Raportul domestic/foreign este de 39/61, dar premiera din China, din 11 mai, va înclina balanța și mai mult în favoarea încasărilor din străinătate. Deocamdată, deținătorul recordului de deschidere în China este al 8-lea Fast & Furious. Din câte se discută, și recordul ăsta va fi doborât. La noi, filmul a scos aproape $820.000 dolari în primul weekend.

Discuția pe care a pornit-o Spielberg este un pic mai complexă, aducând aminte de posibilitatea unei implozii a industriei cinematografice. Semne am tot văzut în ultimii ani: Sony a încercat să facă propriul Spiderverse, Universal n-a rezistat mai mult de un film cu al său Dark Universe, iar DC… hai să spunem că Justice League a încasat $657 de milioane în tot timpul cât a statîn sălile de cinema. Infinity War are deja $725 milioane, după încheierea zilei de luni.

Motivul ține de intervențiile șefilor de studio în povestea filmelor. De-aia Garfield n-a rezistat mai mult de două filme în rolul lui Peter Parker. La polul opus, Marvel se află sub conducerea lui Feige, cel mai mare nerd cu titulatura de “President” din lume! Bine, Feige are meritul de a-i fi trimis la plimbare pe cei de la Disney, în momentul în care au vrut să se bage peste filmele pe care le pregătea.

Așadar, atât timp cât tocilarii sunt la putere și știu cum să facă o poveste pentru fani, filmele cu supereroi au toate șansele de a amâna implozia despre care vorbește Spielberg.

PS: Estimarea mea este că Infinity War va depăși $2.5 miliarde încasate la nivel mondial.