vot cenzitar

Dacă se va impozita progresiv, vreau introducerea votului cenzitar

Freamăt în opinia publică din cauza discuțiilor privind introducerea impozitării progresive. În câteva cuvinte: dacă faci mai mulți bani, să fii impozitat procentual mai mult. E o temă populară printre fanii socialismului și o țintă ușoară pentru cei de dreapta. Dacă se va ajunge aici, eu vreau introducerea votului cenzitar.

Votul cenzitar este sistemul electoral practicat pe scară largă înainte de instituirea votului universal, care consta în recunoașterea calității de alegător și implicit a dreptului de vot cetățenilor care aveau un anumit venit anual evaluabil în titluri de proprietate imobiliară (terenuri, clădiri) sau stabilit în funcție de cuantumul impozitelor plătite anual asupra veniturilor încasate. [sursa]

Dacă voi fi încadrat într-un segment de venit ce va fi impozitat mai mult, mi se pare normal ca valoarea votului meu să fie mai mare decât a celor care contribuie mai puțin la stat.

Veți spune că este nedrept, că nu s-a mai făcut asta de la 1917 încoace, dar este argumentul perfect pentru cei care se uită la cei care câștigă mai mult decât media și solicită impozite mai mari, uitând că aceeași oameni oricum plătesc mai mult.

10% din 10.000 lei va aduce întotdeauna la stat mai mult decât 10% din 1.000 lei. Asta trebuie să înțeleagă toată lumea.

 


Comments

38 responses to “Dacă se va impozita progresiv, vreau introducerea votului cenzitar”

  1. Tocmai am avut o cearta cu tata pe tema asta. Jur ca nu-mi recunosc propria familie. Prefera sa creada orice mizerie pe care o serveste PSD-ul si sa arunce cu paranoia in stanga si in dreapta despre orice are alta opinie, indiferent cat de argumentata e.

    1. De dragul relatiei cu familia, te sfatuiesc sa eviti pe cat posibil discutiile despre politica.

      1. Nu sunt de acord cu ultima parte “de dragul relatiei cu familia”. Daca nu te straduiesti sa iti convingi nici macar rudele sa nu mai voteze cu PSD/ALDE, sau afli ca ei voteaza cu partide de buzunar extremiste, cum e PRU, trebuie sa le explici, ori de cate ori este nevoie, de ce sunt rele pentru tine (copilul lor, indiferent de varsta ta) si membru al familiei pentru care au facut atatea sacrificii, dar si pentru multi alti oameni.

        Evident, fiecare lucru aparent bun de la partidul rosu si aliatii sai vine cu vreo trei-patru nasoale, asa ca trebuie sa iti iei din timpul tau si sa le explici. Altfel, te miri de ce naiba iese iar PSD-ul desi toti cunoscutii tai ii urasc. D-aia iese PSD-ul.

        1. Ce te faci când convingerile sunt exprimate foarte puternic de ambele părți? Cât de departe ești dispus să mergi în misiunea ta de a-ți convinge părinții să nu voteze cu X sau cu Y?

          1. jugulator Avatar
            jugulator

            Pune-i sa semneze “ceva” ca “ai nevoie” si fa un credit la care pui gaj apartamentul lor. Apoi cumpara-le un televizor si ia-ti masina de restul. Si explica-le ca fix acelasi lucru il fac ei cind voteaza cu ciuma rosie.

        2. Intelegeti ca pentru parintii vostri sunteti niste copii. Nu puteti stii mai multe ca ei, au o intelepciune aparte si cred ca vad lucrurile mult mai bine. Ca sunt cu PSD, PNL, MNT, ETC nu cred ca nu au dreptul la asta… nimeni nu detine adevarul absolut si va putet “arde” mai usor ca ei.

          1. În mare parte sunt mai ușor de manipulat decât noi+ ca un tânăr are altă viziune decât o persoana mai în vârstă. Părinții ar trebui să se uite la viitorul copiilor și nu la viitorul apropiat al pensiilor…….

      2. Sunt total de acord. Problema e ca oamenii sunt atat de manipulati incat orice discutii se termina cu “guvernul vrea sa faca dar nu ii lasa unii si altii” sau “comunistii asa si pe dincolo”. E greu sa nu poti discuta absout nimic cu familia.

        1. Dar cine, concret, si ce face ca sa impiedice guvernul? Ca mi se pare ca fac nestingheriti fix ce vor!

          1. Noi bre. Ca ne permitem sa comentam si ca nu lasam guvernul asta, curat ca lacrima, sa se desfasoare asa cum vor ei. Tariceanu e un sfant iar Dragnea are potentialul sa devina cel mai iubit presedinte pe care Romania il poate avea.

        2. Si totusi daca sunteti minoritari, ca asta sunteti, nu puteti nega, nu vi se pare ca cei manipulati sunteti voi ? Va puneti problema sa schimbati convingerile celor in varsta, cum ? Unii spun ca va afectam viitorul, dar uitati ca prin cresterea/educatia data, noi v-i l-am determinat ! Asta nu insemna ca toate sunt bune, ca vrem partid unic, dar jocul democratic presupune acceptare, nu toata ziua UUu si proteste.Asa nu veti convinge in veci generatia celor in varsta ! Cum s-o convingeti cand sustineti abuzurile Lulutei ? Abuzuri pe fata, la care de frica si majoritatea clasei politice tace malc si se poarta cu manusi ? Care justitie, aia de si-a tras singura salarii si pensii ?

    2. Ai dreptate, doar că parintii tăi nu te-ar bârfi cu strainii pe internet niciodată.

    3. daniel marian sincai Avatar
      daniel marian sincai

      de dragul democratiei in ziua alegerilor incuie i in casa sau fura le buletinele )))

    4. mare prostovan esti daca te certi cu familia din mizerii politice…

      1. Chilom Eduard Marian Avatar
        Chilom Eduard Marian

        Asa este. Este o mare greseala. Nu merita niciun partid sa bage ura in familie

    1. Verific. Mersi!

  2. Cristian Avatar
    Cristian

    Totusi din nefericire e un subiect usor de vandut deoarece mare parte din tarile vestice practica un astfel de sistem de taxare.

  3. Very valid point, bravo!
    Legat de problema cu familia eu sunt de parere ca daca nu reusesti sa-ti convingi proprii parinti de ce e important pt viitorul tau, ar trebui sa nu te mai reproduci pt ca nu ai de ce. Ca si masura de forta, eu i-as pune pe ignore o vreme, oricat ar fi de dureros.

  4. Deci toate tarile alea bogate din vest care au sistem universal de vot si care aveau pe vremuri sistem cenzitar sunt pline de prosti? Sau de ce au renuntat la sistem?
    O fi pentru ca in felul asta o singura persoana (gen Tiriac) ajunge sa aiba putere de vot cat 5 judetele? Sau ca un oras ca Bucurestiul ar concentra 80% din voturile Romaniei?
    You didn’t think this through, did you?

    1. Well, e drept că am început cu o valoare absolută (votul cenzitar), însă, în a doua parte a articolului vei vedea că vorbesc despre diferite valori ale votului. La fel ca pragul de impozitare, mă gândesc că și valoarea votului implică un prag. Pentru că vii de pe un site ce tratează teme economice, chiar vreau să aflu dacă persoanele care contribuie mai mult la buget prin impozite pe venit ar trebui (sau merită) să aibă un cuvânt mai greu de spus în alegerea legislativului.

      1. nu se cheama vot cenzitar, ci altfel: lobby, in SUA … acolo, oamenii care pot contribui mai greu [nu la buget, ci la firme specializate] obtin voturile congressmen-ilor in directia intereselor lor economice … au un cuvant mai greu de spus in alegerea politicilor publice, indiferent de ce cuvant au crezut ca au avut alegatorii atunci cand i-au trimis pe respectivii in legislativ …

        1. Yoathome Avatar
          Yoathome

          Aici chiar e vb de vot cenzitar. In functie de proprietati si nivelul impozitului ai sau nu drept de vot. Daca ai doar o gaina si stai intr-o camaruta de chirpici ar fi posibil sa nu ai drept de vot. In schimb poti beneficia de ajutor social.

      2. Din pacate votul cenzitar practicat pe scara larga din evul mediu pana la inceputul secolului XX a dus peste tot la o concentrare a puterii si banilor in mainile unui numar restrans de persoane. Introducerea votului universal s-a facut nu neaparat pentru a promova democratia ci pentru diminua influenta unor grupuri restranse asupra politicii unei tari.
        Introducand votul cenzitar cei saraci sunt subreprezentati iar cei bogati supra reprezentati.
        Nu stiu cat castigi tu, dar sunt sanse mari ca intr-un sistem cenzitar tu sa platesti taxe mai mari raportat la venitul pe care il castigi decat seful tau iar drepturile si nevoile tale sa fie in spatele celor ale unor oameni mai bogati.
        Si ca fapt divers SUA are un sistem de vot care in ultimii ani seamana cu cel cenzitar. Sunt cateva milioane de oameni in SUA care au vrut sa se inregistreze pentru a vota, dar le-a fost refuzat acest drept. Majoritatea fac parte din categoria minoritatilor etnice, afectate disproportionat de saracie.

    2. Yoathome Avatar
      Yoathome

      Dupa cum se vede unii au umplut tarile de islamisti , unii voteaza sa iasa din ue iar altii , ceva mai incolo au ales un presedinte (cel putin) ciudat. Cei mai multi habar nu au ce voteaza.

  5. Ninonino Avatar
    Ninonino

    Sper că ati scris aici cuvinte “la nervi”. Îndrăznesc sa cred ca un alegător avizat de dreapta sau de stanga, pentru sau împotriva impozitului nu ar îndrăzni niciodată sa discute legitimitatea votului universal. In caz contrar țara asta a noastră are probleme mai mari decât PSD.

    Cu stima

  6. Ca toate problemele la noi , si asta se discuta cu inversunari prestabilite, pripite. Problema nu este impozitul progresiv ( cota unica a fost o greseala populista – am fost pacaliti de un lobby perfect concertat ) ci nivelul de la care el incepe . Daca cota minima ( sa zicem cea actuala de 16 sau 10 la suta ) merge pana la un venit , sa zicem , de 500.000 euro anual ( vi se pare corect ??? ) cred ca este OK – dupa acest prag ( sau care se stabileste prin dezbatere publica ) diferentele ( doar ele )se impoziteaza cu cote progresive. Asa este in majoritatea tarilor si asa considera normal majoritatea economistilor capitalisti contemporani ( discutia este larga si impune lectura lucrarilor de specialitate ). La fel – impozitarea dupa deducerea anumitor cheltuieli este una dintre singurele solutii de a reduce economia subterana.

    1. Căluțu' Avatar
      Căluțu’

      Firește că e corect/cinstit să existe o cotă unică. La fel de corect/cinstit cum ar fi să existe o cotă progresivă. Dacă nu ți se pare corect să fii taxat cu 16% pentru 1.000 de lei sau euro precum ar fi o altă persoană pentru 500.000 euro, e pentru că îți închipui că cel ce câștigă mai mult nu o face în cinstit, ceea ce nu e neapărat adevărat.
      Preaupun că autorul articolului ar fi intenționat să spună că 10-16% din 10.000 e mai mult decât 20-26% din 1.000. Nu trebuie decât să calculăm.

  7. mi se pare fascinant cum nu îți dai seama că, în cazul votului cenzitar, tot ei ar avea de cîștigat. are dreptate cine a zis că unitatea dreptei e o tîmpenie. e plin de imbecili cu idei medievale.

  8. Eu sunt anti PSD-ist convins, insa a fost bine pana acum pentru cei cu salarii mari care platesc impozit mai mic decat cei cu salarii mici? Pana acum banuiesc ca v-a convenit. Poate nu ar fi drept sa fie impozitate progresiv, insa ar fi corect sa fie impozitate la fel toate salariile, nu cei care iau bani putini sa ia si mai putini, iar cei care iau multi sa ia si mai multi…

    1. culmea, cei cu salarii de pana in 3000 brut au sume scutite de la impozit, care cresc in functie de cate persoane au in intretinere. tu nu te referi la impozit, te referi la o contributie care avea un plafon pana acum ceva timp.

  9. Antonio Avatar
    Antonio

    Îmi este greu sa cred ca votul cenzitar ar rezolva ceva! Singurul lucru pe care îl va face este sa dea drept de vot doar unei mici părți din populația României. Mică dar în majoritate tot ignoranta și de proasta calitate. În felul acesta nu vom mai avea 19 milioane de cetățeni cu drept de vot, care în majoritatea lor sunt de’o ignoranta vecina cu stupiditatea, ci câteva sute de mii din care procentul de idioți e simetric cu procentul idioților din întreaga țară. So? Ce rezolvare ar presupune acest tip de vot?
    Eu as marșa mai curând pe ideea votului universal dar obligatoriu. Coroborat cu o educație civica și politică încă de la gimnaziu, probabil ca intr’o generație România va avea o masa electorală mult mai conștientă și educată decât are acum.

  10. Cleopatra Avatar
    Cleopatra

    Nici eu nu sunt pro PSD, dar nu inteleg de ce se inflameaza atata lume deodata. Uitaţi-vă la celelalte tari, Ccate dintre ele au cotă unica de impozitare? Nu zic ca e bine sau e rau, e realitatea. Si unde traiesc eu se poate ajunge la 42% impozit pe o parte a venitului ce depaseste o anumita valoare. SI nimeni nu se pune pe jos sa dea din maini si din picioare precum copiii razgaiati. Iar la vot au iesit peste 80%.

  11. Sandu Popovici Avatar
    Sandu Popovici

    Dragii mei, asta suna a razboi intre generatii. Daca judecam mai la rece o sa vedem ca nimeni nu iubeste nici PSD-ul iar pe Dragnea nici pe atat. Batranii si oamenii cu venituri mici au votat un partid care promite o politica de “haiducie”, mai luam de la prea bogati si mai dam si la cei saraci. Si ca vrem sau nu, trebuie sa recunoastem ca sistemul capitalist creaza un decalaj in veniturile oamenilor care creste exponential. Se naste astfel un vid intre cei de sus si cei de jos, iar acestia din urma sunt cei multi. Cei de sus vor argumenta tot timpul cu “meritocratia” si cu “lenea” celor care nu au, ori adevarul nu este acesta. Nimeni nu vrea venituri egale, dar un standard de viata acceptabil doreste orice om. Sunt convins ca nimeni nu doreste revenirea la comunism, dar toti doresc un capitalism cu tenta sociala, cum a fost cel din fosta R.F.Germania de pe vremea “cortinei de fier”, cand toti cei din blocul socialist visau sa emigreze acolo.

  12. Chilom Eduard Marian Avatar
    Chilom Eduard Marian

    Am prins si comunism si asa zisa democratie. In democratie partea frumoasa ca esti liber sa comentezi, sa calatoresti sa votezi ( si daca nu iesi la vot degeaba mai comentezi ca n-ai schimbat ceva atunci cand a contat), ca poti sa castigi bani frumosi daca esti destept sau ‘destept” cu sprijin. Partea proasta; s-a ales praful de tara asta, ne-au plecat cei mai buni oamenii, am vandut tot ce se putea vinde, am furat cam tot ce se putea in loc sa ne gandim la viitorul copiilor nostrii, am distrus paduri, fabrici, uzine, minerit este la pamant. Noi nu mai putem prelucra lemnul…mai bine il dam pe maruntis la austrieci il prelucreaza ei si ne vand tot noua…asta in cel mai fericit caz…ca sa nu mai zic, noi nu mai eram in stare sa producem masini, tractoare sa scoatem aur si metale pretioase, sa prelucram si sa extragem titeiul…trebuia privatizat tot si probabil mare parte din venituri ieseau din tara in timp ce romanii nu o duceau prea bine.
    In comunism era rau cica : nu puteai sa comentezi (dar toata lumea vorbea pe la cozi si se faceau o gramada de bancuri). Intr-adevar…nu puteai sa mergi in excursii in strainatate, era destul de rau cu mancarea (dar mai mult pe la sate, sa recunoastem ca ei au dus-o mai rau ca “orasenii”), nu aveai mai multe variante la votare si sunt destul de multe. Dar ce imi placea tare mult : aveai serviciul asigurat, capatai si casa de la servici, agricultura bubuia (granarii Europei,etc.), oamenii se iubeau si aveau grija mai mult unii de altii, iti sareau mai repede in ajutor,nu era atata ura si lacomie si imi placea iarasi tare mult legea aia (parca legea 18 daca nu ma insel, care cred ca mai exista si astazi dar nu are cine sa o aplice), cea cu furtul din avutul obstesc…parca asa ii zicea. Pai tata…daca furai de la stat faceai bulau de te luau toti dracii. Cam cum ar fi legea aia aplicata acum ? Cate inchisori ne-ar trebui si cine dracu ar mai ramane sa conduxa tara ? ???
    In alta ordine de idei: respectativa si iubitiva mai mult. Este greu sa-ti convingi parintii care au trait alte vremuri ca democratia asta este buna si ca iti distruge viitorul. Tu esti sigur ca ai dreptate ? Si eu sunt convinsi ca ei au dreptate. Ce alegi : sa te certi cu ei tot timpul, sa-i parasesti sau daca vezi ca nu-i convingi sa eviti discutia si sa fii langa ei, sa-i iubesti si sa ai grija de ei…ca maine poate nu mai sunt si degeaba mai regreti…nu-i aduce nimeni inapoi…nici un partid.

    1. georgescu vasile Avatar
      georgescu vasile

      Respect! Ati spus bine ce era de spus dle. Chilom. In fond domnul asta, Pandrea, este si el doar un mare “părerolog” ca multi alti postaci de meserie. Deci sa il lasam in opinia lui care nici numerita discutata. E doar o opinie. Nu trebuie sa facem din ea un subiect serios pentru ca, daca priviti cu atentie, omul e lbagat a idei retrograde, de secol XVIII. Este un cenzitar in gandire. Deci daca ar fi sa se voteze dupa valoarea intelectului, atunci cu siguranta nu ar avea drept de vot.

  13. Nick Manu Rosetti Avatar
    Nick Manu Rosetti

    Domnule Pandrea va propun întâi sa punem lucrurile in perspectiva istorică înainte de a face din țânțar armăsar: votul cenzitar vs impozitul progresiv. Cred ca aveți un nivel intelectual și de cultura (sa nu le confundam iarăși) care va permite aceasta abordare. Votul cenzitar precede votul universal și succede orice fel de vot (dictatura, autocrație, feudalism, etc). Și din aceasta perspectiva nici votul universal și nici impozitul progresiv nu sunt soluția acestor timpuri din perspectiva tehnologiei și a rețelelor sociale. Forma de manifestare a unui sistem democratic (fata de cel autocratic, care exclude votul și impune arbitrariul) este votul. Adică Democrația Reprezentativa. Caci vorbim aici de reprezentanți. Aleși. Uni sau pluri nominal pe liste. De Partide. In speța de P$D aka “ciuma rosie” din care mulți părinți de postaci și postatori aici fac parte. Dar nu vorbim nici despre concepte noi, adecvate, unora, altora – nu, precum Democrația Participativa sau Directa respectiv Venitul Minim Garantat.
    De fapt dle. Pandrea, cu tot respectul, vorbim / vorbiți ca sa va aflați in treaba. Ca suna bine in Piața. Ceva genul “Eu imi bag p… adică picioarele, dacă se bagă impozit progresiv”, care este tacit acceptat (și elegant evitat 😉 cam in toate țările civilizate, nu este in cazul de față. Cred ca dacă pentru Democratie Directa sau pentru o Republica Parlamentara (i. e. Germania + sau Italia -) nu suntem pregătiți nici in, vorba lui Saul Bruckner, 20 de ani, macar de o biata Republica Prezidentiala (i. e. SUA + sau Franța -) am putea s-o punem (varianta Duda Dinasty fiind imho exclusă, mai bine ciuma roșie decât camarila SIE). Dar, și închei, pt ca este și cazul dvs. personal, cred ca un vot bazat, responsabil, universal și obligatoriu, pe IQ sau măcar pe cele 12 clase, cu sau fără bac, ar fi o soluție practica. Bănuiesc ca aveți un venit suficient și corect dpv fiscal care sa va permită, oricum, sa votați. Dece, și mulți ca dvs. aici, nu o faceți ? Va rog răspundeți sincer la aceasta întrebare simpla înainte sa produceți plăcute valuri de atenție pe rețelele sociale.
    Va doresc un blog bling-bling plăcut. Cu stima. Sluga 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.