HTC Wildfire

Intro. Inainte de a incepe acest review, trebuie sa ne ocupam de cateva lucruri. Avand in vedere ca nu posed aparatura performanta pentru fotografiere si filmare, ma voi folosi in general de materialele celor de la GSMArena. In al doilea rand, exista cateva motive pentru care am decis sa cumpar acest telefon. Primul (si cel mai important) dintre ele a fost ca am ramas fara un telefon cu ecran functionabil si deja ma obisnuisem cu internetul mobil, chiar daca era destul de sarac, avand in vedere platforma simpla de care ma foloseam (java). Al doilea motiv a fost dorinta de a incerca ceva Android. Initial era vorba sa imi achizitionez un SonyEriccson Xperia X10 Mini Pro. Ceea ce m-a atras la el a fost dimensiunile reduse si tastatura QWERTY fizica. Ceea ce m-a indepartat de el a fost versiunea 1.6 Android si amanarea continua de actualizare la versiunea 2.1. Apoi mi-a atras atentia Wildfire: aceeasi rezolutie, ecran mai mare, HTC Sense, Android 2.1, acelasi pret. Ultimul dintre motive a fost calitatea mea de abonat Vodafone si faptul ca telefonul se afla la oferta. Intr-un final am ajuns sa platesc 44 de euro pe el (cu tot cu niste puncte de loialitate). Urmatoarele randuri au rolul de a descrie ce am primit pentru 44 de euro. Daca sunt lucruri bune sau proaste (sau cate ceva din ambele), ramane sa vedeti mai jos.

 

Design. Mi-am luat BMW! Sigur, suna a manea, dar acel detaliu unde ar trebui sa fie micul difuzor pentru ureche ma duce cu gandul la marca bavareza si la grila lor frontala. Lasand la o parte acest aspect mult prea subiectiv, sa vorbim despre designul general al telefonului. La cele 118g, este un pic mai greu decat vechiul N73 si cu mult mai greu decat proaspat defunctul W910. Cu toate acestea, calitatea materialelor si lipsa sunetelor ciudate la manevrare ii dau o imagine de telefon solid si mai scump decat este in mod normal. Evident, vorbind despre un telefon ieftin (59 euro la oferta Vodafone), nu avem parte de materiale metalice, totul fiind din plastic. Pentru cei care isi doresc un aspect tactil mult mai placut, le recomand sa incerce Legend. Plasticul de pe Wildfire nu este de proasta calitate, este chiar placut la atingere, astfel incat nu vei simti ca tii in mana o chinezarie cumparata de la baietii din Obor. Nu intru in detalii in ceea ce priveste originea designului, toata lumea a spus-o pana acum: Wildfire este fructul iubirii intre Nexus One si Desire. Pentru detalii, recomand sa cautati poze pe net cu toate cele trei gadgeturi. Aspectul telefonului este curat: frontal suntem intampinati de un ecran de 3.2 inch, de 4 butoane capacitive, de un buton optic si de difuzorul mai sus mentionat. Designul minimalist continua si pe latura opusa, unde intalnim difuzorul, camera foto, un led cu rol de blitz si o gaura pentru atasarea unei bande pentru mana. Latura superioara ne ofera butonul de pornire/oprire/sleep/wake, o fanta pentru a inlatura carcasa bateriei si un audio-in de 3.5mm. Pe partea stanga avem controlul de volum si portul micro usb, partea inferioara este ocupata doar de microfon, in timp ce latura dreapta este goala. Aparent, cat dai – atata face. Si inca ceva: intalnim si aici acea trasatura specifica a telefoanelor HTC: “the chin”.

 

HTC WildfireHardware. Acum ca am vorbit despre exterior, zic sa trecem si la interior. Cititi urmatoarele fara sa respirati: Procesor 528Mhz, 384MB RAM, Card 2GB inclus, Wireless, 3G, HSDPA, Bluetooth, GPS, busola, ecran 3.2 inch, rezolutie 320×240, port microusb, audio-in 3.5mm, camera 5MP, Flash si baterie de 1300 mAh. In ceea ce priveste continutul pachetului foarte alb in care vine, am primit un calbu microusb to usb, un incarcator foarte mic si o pereche de casti pe care le-am lasat in cutie. Toate pentru 59 Euro? Poate chiar mai putin daca ai si niste puncte? Suna foarte frumos pana acum, dar toate aceste ingrediente ar fi inutile daca nu ar avea parte si de un sistem de operare care sa le puna in valoare.

 

Close windowSoftware. Acesta este ecranul de intampinare, HTC Sense la el acasa: Android 2.1. Desi se vorbeste de foarte mult timp de un update la Android 2.2, Wildfire se multumeste deocamdata cu versiunea 2.1 a OS-ului. Se misca foarte bine, nu am intalnit pana acum crash-uri generate de comenzi multiple sau de prea multe procese rulate in background. Desi mic, procesorul isi face foarte bine treaba si nu da batai de cap utilizatorilor normali: apeluri, jocuri, internet, aplicatii. Aici ar trebui sa mentionez ca urmatoarele randuri au un profund caracter subiectiv si reprezinta maniera mea de a folosi un telefon touchscreen cu Android pe el. Avand in vedere optiunile de customizare a ecranului, pornim de la ideea ca HTC ne ofera 7 spatii pe care sa le incarcam cu aplicatii si widgeturi. Din start spun ca nu sunt un mare fan al widgeturilor. Am doar cateva, niciunul aflat pe ecranul central: ceasul, mult mai mic decat cel din imagine imi serveste ca poarta pentru accesarea alarmei, People Widget imi ocupa doar jumatate din ecran si are functia de smart dial (pana la urma o sa-l scot, avand in vedere ca smart dial exista si in varianta clasica pe Wildfire), Widgetul Power Control este cel mai util dintre toate si ma ajuta sa pornesc/opresc Wireless, Bluetooth, GPS, Automatic Sync si sa setez luminozitatea ecranului. Ultimul dintre widgeturi este calendarul care imi arata ce evenimente se apropie. Desigur, daca aveti dorinta de a avea multe widgeturi, HTC si Android sunt gata sa va serveasca. O trasatura ce genereaza ingrijorarea in randul amatorilor de gadgeturi este rezolutia mica a ecranului. E rau? E bine? Totul se rezuma la cererintele tale pentru un telefon. Eu am pornit  de la ideea ca vreau un telefon cu care sa raman in contact prin social media, cu care sa navighez pe net si de pe care sa scriu pe blog. Daca doriti un Home Theater in buzunar, e cazul sa va orientati catre alte telefoane. Ca tot am adus vorba despre social media, Wildfire exista datorita acestei idei de comunicare cu prietenii: telefonul vine “echipat” cu FriendStream si Peep, doua aplicatii ce te leaga de Facebook si Twitter. De asemenea, contactele din agenda pot fi legate de conturile de Twitter, Facebook si Flikr ale prietenilor. Enumeram si alte aplicatii preinstalate: Mail, Weather, Youtube, Teeter (un fel de Labyrinth), News (RSS), Internet Browser, App Sharing, Maps, Document Viewer si un cititor de PDF-uri. Binenteles, cele mai bune aplicatii pot fi descarcate prin Android Market Place.

Close windowAndroid Market Place. Aici incep lucrurile sa devina foarte frumoase. Nu ma folosesc de nicio aplicatie de socializare preinstalata. Prefer versiunile oficiale ale Facebook, Twitter, dar si Tweetdeck. Alte aplicatii pe care le gasesc utile: Google Reader (acum cateva zile lansat), WordPress, Dropbox, Winamp, Google Sky Map, Google Goggles, Compass, Shazam, Solo Lite, Advanced Task Killer, DI Radio (nu este valabil in Market Place, trebuie luat de pe site-ul lor), Battery Monitor, Barcode Scanner (citeste si QR Codes) si jocurile Jewels, Abduction si Backgammon. Rezolutia ecranului face totusi imposibila descarcarea tuturor aplicatiilor pe care ti le-ai dori. Dar, asa cum am spus si mai devreme, totul depinde de ceea ce iti doresti de la un telefon, social media fiind pe primul loc. Iar la acest capitol, telefonul se descurca de minune. WordPress este o aplicatie foarte utila pentru mine, avand in vedere ca nu stau mereu in preajma calculatorului pentru a scrie pe blog. Pentru posturi scurte, aceasta aplicatie este perfecta. Din pacate, Angry Birds nu este deocamdata compatibil cu rezolutia ecranului, dar pe viitor se anunta imbunatatiri (ignorati typo-ul verbului “to have”, inca ma obisnuiesc cu QWERTY-ul tactil):

tweet rovio

 

Close windowPana la urma este un telefon? Desigur. Stie sa faca apeluri, sunetul este clar, stie sa trimita mesaje, sa primeasca mail-uri, sa navigheze pe net, sa faca poze, sa ma incante prin cantec, are un ecran capacitiv bun, o interfata curata, intuitiva, posibilitati de editare, posibilitati de control. Daca esti cu adevarat geek, poti face multe lucruri cu el, dar pana la urma vorbim de un telefon care in primul rand stie sa faca lucruri pe care un telefon normal le face de zeci de ani: ma conecteaza cu persoana de la capatul celalalt al firului undelor. Toate bonusurile pe care le primesti transforma un telefon intr-un gadget. Simplul fapt ca poti comunica cu prietenii prin alte mijloace decat clasicul apel sau SMS, navigarea pe net si pe strazi cu ajutorul GPS-ului, muzica, jocurile, camera foto, aplicatiile si sistemul de operare, toate te fac sa te gandesti la progresul tehnologic la care s-a ajuns si pretul mic pe care trebuie sa-l platesti pentru a avea acces la toate aceste trasaturi.

 

android-sadProbleme. Este decizia voastra daca decideti ca ecranul reprezinta o problema. Intr-o saptamana de utilizare, i-am gasit insa o problema foarte mare. Fiind un mare amator de muzica, nu plec nicaieri fara sa-mi pun castile bluetooth la urechi. Imi place ca nu am de a face cu fire incurcate si conectori stricati. De asemenea pot sa si vorbesc la ele, tocmai de aceea am lasat castile cu fir in cutia cu care au venit. Totusi, Android nu pare sa stapaneasca foarte bine tehnologia A2DP (Bluetooth Stereo): conectarea castilor se face mai greu decat la vechiul N73 sau chiar la recentul W910 (nu este smartphone) si pur si simplu nu vrea sa-mi transfere semnalul audio in casti in momentul in care cineva ma suna. Trebuie sa-mi eliberez o ureche, sa scot telefonul din buzunar si sa vorbesc clasic. Ieri s-a vazut foarte clar aceasta problema cand, primind un apel, am trecut prin acelasi proces mentionat in fraza anterioara si dupa terminarea apelului telefonul s-a gandit ca ar fi bine sa se restarteze si sa-mi scoata zgomote ciudate in casti. Aceasta problema nu exista in momentul in care eu initiez apelul, doar atunci cand le primesc. Poate ca in versiunea 2.2 se vor ocupa baietii de problema asta.

 

htc-heart-androidConcluzii. Cu siguranta ca acesta n-a fost cel mai obiectiv dintre review-uri. Mai sus am vorbit despre ceea ce imi place si ceea ce nu imi place la acest telefon, dar si pentru ce il folosesc. Daca doriti sa cititi alte review-uri, ii recomand pe cei de la GSMArena. De aproximativ 6 ani ii citesc si le admir pasiunea si calitatea review-urilor. De la ei am pornit de fiecare data cand am urmarit sa-mi cumpar un telefon, incepand cu Nokia 6131, pana la actualul Wildfire. In opinia mea, un telefon bine facut, cu multe trasaturi foarte bune si un sistem de operare foarte bun merita toti banii, iar daca momentan ai 59 de euro in buzunar si vrei sa-l cumperi la oferta Vodafone, ar trebui sa te opresti la HTC Wildfire.

PS: Despre Wildfire am mai scris aici si aici.


Comments

4 responses to “HTC Wildfire”

  1. […] Impresii: desi la inceput se va misca mai greu (pana isi incarca programele si pana citeste toate datele), telefonul va fi mai rapid in comenzi. Nu cu mult, dar diferenta se vede. Imi place ca pot sa-l pun pe Opera ca default browser si ca pot instala pe cardul de memorie. Inca astept sa vad daca aceasta versiune de Android a rezolvat problema castilor bluetooth. […]

  2. […] alt punct legat de curățenie și ordine s-a întamplat în dispozitivul mobil, adică telefonul. În sfârșit am putut să sincronizez totul cu Google, așa că acum totul este în siguranță, […]

  3. […] Binențeles că mă refer la telefonul pe care îl dețin încă din noiembrie 2010, HTC Wildfire. Pentru cei care mai vizitează blogul, despre Wildfire am mai scris, dar aceste luni care au trecut pot să schime câteva dintre datele pe care le-am menționat atunci. […]

  4. […] Android (și singurul) pe care l-am deținut a fost un HTC Wildfire și pe vremea aia am rămas surprins să văd cât de multe poate oferi Google într-un pachet așa […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.