Poor Samsung… Nu sunt cel mai mare fan al coreenilor, dar după ce am văzut evenimentul Google, Samsung trebuie să se miște repede. Știu că fanii Android s-au umflat în pene pentru că “Google amenință Apple” prin produsele sale. Până să ajungem acolo, coreenii sunt primii care pot să pice.

Problema pe care o are Samsung acum e că nu prea poate să lase Android-ul în afara telefoanelor sale. Au încercat asta acum niște ani, iar Google le-a dat peste degete în cel mai golănește mod posibil. Deținând Motorola la momentul respectiv, Google le-a zis celor de la Samsung să se potolească cu prostia aia de Tizen, altfel nu mai primesc actualizări ale sistemului. La vreo două săptămâni după ce Samsung au zis “Gata, șefu!”, Google a vândut Motorola către Lenovo. It’s called a hustle, sweetheart…

Derulăm câțiva ani și ajungem în anul în care Google începe să-și construiască ecosistemul. La capitolul funcții, Google se află pe aceeași poziție cu Apple, dacă nu cumva mai sus, în cazul anumitor servicii (Google Maps, de exemplu). Între timp, Samsung pune accentul pe hardware și pe câteva accesorii care nu sunt de ajuns pentru a convinge utilizatorii să investească într-un ecosistem.

Apple au fost primii care și-au dat seama că oamenii nu vor mai cumpăra un singur produs, ci se vor dedica unui ecosistem. În condițiile în care cumperi mai multe produse specifice unui ecosistem, e mai greu să faci mutarea în tabăra cealaltă. Același lucru se întâmplă fotografilor, unde trecerile de la Nikon la Canon și invers au nevoie de motivații serioase.

Google a acoperit foarte repede decalajul față de Apple, iar dacă Samsung nu se trezește din visul frumos al milioanelor de unități livrate, coreenii riscă să rămână activi doar într-un război de uzură cu producătorii de clone chinezești. Din fericire pentru Samsung, sunt vești că ar pregăti și ei un speaker inteligent, alimentat de funcțiile specifice lui Bixby.

În viitorul apropiat și mediu, Google trebuie să facă ceva de neimaginat: să devină alegerea default a utilizatorilor când vorbim de telefoane Android. Deocamdată, au nevoie să-și extindă vânzările în cât mai multe țări (România nu se află printre ele). În orice caz, meciul va fi unul foarte bun.