Atentie! Acest post se adreseaza celor care se gandesc ca Windowsul e de rahat si au rabdare sa citeasca despre o alternativa. Pe cei care intra sa vada pareri despre muzica/media/social etc. ii rog sa-mi umple frigiderul si sa revina maine.

Deci (fara deci, e parazit lingvistic) Ziceam zilele trecute ca mi-am bagat picioarele in Windows. Din mai multe motive ce se bazeaza exclusiv pe raportul cauza efect.

1. Suntem un stat sarac, deci n-avem bani!

2. N-am bani, nu pot sa cumpar licenta Windows 7 (am de Vista, dar trebuie sa am creierul gol ca sa mai instalez porcaria aia vreodata);

3. N-am bani, nu pot sa cumpar antivirus si daca n-am licenta originala, n-am cum sa-mi instalez Windows Security Essentials. Zburda virusii ca hormonii primavara;

4. N-am bani, nu pot sa-mi cumpar Office;

5. N-am bani, nu pot sa-mi cumpar Abeton Live;

6. N-am bani, nu pot sa-mi cumpar Adobe Photoshop.

7. N-am bani, deci iau totul piratat.

Pana aici perfect. Toate ar fi bune si frumoase daca Windowsul n-ar fi un program asa de prost conceput! Gaseste update-uri, roaga-te la Cel de Sus sa nu-ti apara diavolul informatic (BSOD = Blue Screen of Death), instaleaza drivere, CTRL+ALT+DEL (care nu mai e ca pe vremuri, acum trebuie sa tastezi CTRL+Shift+Esc).

Ce facem atunci?

Asa cum am mai spus, n-avem bani, deci nici Mac-uri nu putem sa ne luam (daca ar fi preturile ca-n US, poate mai strangeam putin cureaua).

Trecem pe Linux, dar nu ala pentru programatori si hackeri, ci ala pentru oameni: Ubuntu. Ati putea spune ca nu pot sa fac toate lucrurile pe care le faceam pe Windows. Adevarul e ca nu sunt prea pretentios cand vine vorba de posibilitatile nelimitate ale Windows-ului, dar in Ubuntu pot sa fac urmatoarele: sa navighez, sa verific mailul, sa stau pe chat, sa ascult muzica, sa vad filme, sa editez documente word, excel, powerpoint, sa editez o poza, sa incarc prin ftp, sa am client de twitter, facebook, skype, sa scriu dvd-uri, sa ascult muzica la casti wireless bluetooth, sa compun muzica, sa editez video, chiar sa instalez Windows, sa lucrez ore in sir fara sa dau restart, sa ma lipsesc de virusi, malware, spyware, adware, (daca sunt ciumeg si nervos pe viata) sa intru pe retele wireless encriptate WEP si probabil ca alti utilizatori pot sa faca mai multe decat mine.

Interfata Ubuntu este foarte prietenoasa si atata vreme cat nu-ti prinzi urechile prin sistemul de foldere complicat diferit si prin consola, toate sunt ok. Posibilitatile de customizare sunt infinite, eu am recurs doar la instalarea unui dock Mac OS X style.

Revin maine (adica azi) cu niste subiecte mai digerabile.