GarageBand pe iPod touch

Am descărcat aplicația de ceva vreme însă până acum a servit drept pian mobil, însă capacitățile sale sunt cu mult mai dezvoltate. Dacă reușești să te convingi că un studio poate fi purtat într-unul din buzunare, atunci poți găsi în GarageBand un instrument foarte util.

Ce este GarageBand?

GarageBand a pornit la drum ca un program gratuit oferit de Apple utilizatorilor sistemului de operare Mac OS X (devenit între timp OS X). Cu acesta orice utilizator de Mac putea face muzică chiar dacă era ultimul afon de pe planetă (motivele puțin mai jos).

A devenit extrem de popular mai ales că era distribuit gratuit cu orice copie a sistemului de operare. Succesul iOS a determinat Apple să porteze mai multe aplicații către sistemul de operare mobil, printre ele aflându-se și GarageBand (mai întâi pe iPad, apoi pe iPhone și iPod touch).

Care sunt beneficiile?

În primul rând ai parte de o formație în buzunar: tobe, bas, chitara, clape și, dacă te țin plămânii, voce. Apple a adăugat amplificatoare virtuale de chitară și posibilitatea de a conecta clape cu interfață USB. Din păcate pentru iPhone și iPod nu se aplică ultima opțiune, dar dacă stai să te uiți la celelalte nici nu-ți va păsa.

În al doilea rând Apple a introdus și Smart Instruments, o funcție ce aproape că produce muzică la o singură atingere. Se pot forma loop-uri foarte repede, iar în câteva minute poți avea o melodie simpatică. Dacă lenea de care dispui este maximă, atunci loop-urile preinstalate îți vor ocupa destul de mult timpul. Toate aceste opțiuni m-au făcut să îmi dau seama cât de puternică este platforma mobilă.

Cireașa de pe tort însă a fost sampler-ul, prin simplul motiv că îmi oferea posibilitatea de a aduce sunetul înregistrat pe același ton cu o anumită notă, astfel încât aș fi putut înlocui un instrument doar cu zgomote.. cum ar fi ciocănitul într-un geam.

[fbphotos id=177315402384704]

Hai că n-o fi totul roz

Nu, nu este. În primul rând ecranul este prea mic pentru a te mișca repede și pentru a înregistra pe clape sau chitară. Doi la mână aplicația s-a trezit să se închidă de vreo 2 ori, însă nu s-a pierdut nimic. Mi-aș fi dorit să văd o editare a clipurilor MIDI, nu doar înregistrarea lor. Mă opresc aici cu lista doleanțelor, pentru că GarageBand a pornit ca un program simplu și intuitiv.

Rinichiul meu va acoperi costurile cumpărării aplicației?

Cu siguranță, deși nu recomand vinderea rinichilor pentru gadget-uri, oricât de strălucitor ar fi mărul pe el. Aplicația costă €4, adică aproximativ un meniu la KFC, ceea ce nu e mult. Dacă totuși vreți niște aripi picante #lamall puteți să o luați pe căi mai puțin legale și să faceți rost de ea gratis (de asemenea nu recomand).

Rezultatul?

Deși nu vei deveni Marius Moga peste noapte, poți ca în câteva minute să ai rezultate mai bune decât ce am făcut eu:

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/38269969″ params=”auto_play=false&show_artwork=true&color=ff7700″ width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Până la urmă merită cheltuiala?

Dacă ai mai lucrat până acum cu softuri de creație, răspunsul este “da!”. Dacă ai și un Mac cu atât mai bine – îți poți continua proiectele începute pe mobil. Dacă îți place doar să zdrăngăni la clape, atunci sunt mai multe opțiuni gratuite în App Store, GarageBand nefiind una dintre ele.


Comments

One response to “GarageBand pe iPod touch”

  1. […] Contrar curentului autohton, mi-ar plăcea să încerc noul iPad pentru a vedea cum se descurcă cu GarageBand și cu camera foto & video. De pe 23 martie s-ar putea să le fac o vizită celor de la iStyle […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.