Când vine vorba de mixat tehnologia a avansat foarte mult. Țin și acum minte primul set de Pioneer CDJ-100 pe care am învățat cum stă treaba. De atunci lucrurile s-au dezvoltat așa de mult, încât modelul CDJ-2000nexus pare a fi desprins dintr-un roman SF. Pe lângă dezvoltarea de hardware, producătorii s-au ocupat și de software: ați văzut de foarte multe ori DJ care mixează cu Mac-ul, softul ce rulează pe ele ajutând la realizarea unui mix mai bun.
Și cum vremurile avansează foarte repede, laptop-ul începe să-l primească alături pe iPad. Robert Babicz (cel care vine la următorul Ministry of Sound.. wink!) folosește chiar două pe post de controllere de efecte, însă ceea ce am testat eu în ultima săptămână este o aplicație ce mă aduce exact acolo de unde am pornit: de la acțiunile de bază pe care mixatul le implică.
Diferența între Pioneer CDJ-100 și Future DJ este că toată tehnologia de acum 10 ani încape într-un iPhone. De beatmatch nu se pune problema, toate aplicațiile având funcția de sincronizare. Future DJ reușește să înghesuie funcțiile de bază pe un ecran de 3.5 țoli și, pe lângă asta, îți arată și două waveform-uri de toată frumusețea. Cel mai simplu scenariu implică folosirea a două butoane și a unui slider: SYNC, CUE și fader-ul dintre cele două piese. Butonul Loop EQ FX îți dă voie să te joci mai mult cu piesa prin folosirea unui egalizator cu trei fadere, 4 efecte (Brake, Echo, Flanger și Skip) și a două butoane Loop In / Loop Out. Cu astea m-am jucat eu cel mai mult, însă cei mai talentați decât mine le pot încerca și în alte moduri (de exemplu nici nu m-am atins de pitch fader).
Lucrurile ce mi-au plăcut au fost multe: aplicația e ușor de folosit, grafica e în general bună, melodiile se încarcă surprinzător de repede (aplicația analizează la fel de repede piesele noi), efectele sunt foarte utile dacă știi să le folosești și, poate cel mai important, există posibilitatea de a înregistra ceea ce mixezi și de a salva (prin iTunes salvezi mix-ul în calculator). Părțile mai puțin bune nu au fost multe: există anumite meniuri în care mai e de lucru la grafică, căutarea unui anumit moment într-o melodie mi s-a părut anevoioasă, derularea în spate cauzează pornirea melodiei (cu toate că e pusă pe pauză) și îmi lipsește foarte mult o funcție de snap pentru toate faderele.
Pe viitor i-aș mai adăuga funcția de a recunoaște gama piesei și posibilitatea de a încărca mixul pe Soundcloud.
Aplicația costă €3 în App Store (4 stele din 5) și partea bună e că nu există un preț separat pentru versiunea iPad. Cu toate astea funcțiile pe tabletă se înmulțesc: cue point-uri, full wave graphics și alte minunății pe care sper să le testez în viitor.
Leave a Reply