Categories
Comunicare

Furiosul “ca şi”

caricatura_elena_basescu

Din când în când mă mai apucă o chemare pedagogică, mai ales pe segmentul gramaticii. Motivul ar fi găsirea repetată a greşelii sub diferite forme: tv, radio, online etc. Naivitatea mea şi-a spus cuvântul atunci când am sperat ca sintagma ca şi să dispară de la sine, însă nu a fost chiar aşa. Drept urmare, mă simt nevoit să clarific situaţia lui ca şi once and for all! (iar sunt naiv).

Sintagma respectivă a pornit de la foarte folositul ca şi cum, intenţia evidentă fiind de a evita o cacofonie. De acolo s-a ajuns la ajuns la introducerea forţată a conjuncţiei şi oriunde exista riscul unei cacofonii (ex: ca şi cauză). Asta nu era foarte deranjant, dar pasul respectiv a dus la folosirea sintagmei ca şi, de exemplu, în descrierea oricărei acţiuni, chiar dacă nu există niciun risc de a forma o cacofonie: ca şi mod de operare…

Exemplele pot continua. Cu siguranţă că aţi auzit persoane folosind aceste cuvinte, poate chiar voi mai scăpaţi din când în când expresia asta. Întrebarea firească este ce ar fi de făcut în astfel de situaţii? Norocul nostru este că dispunem de un vocabular variat şi putem folosi foarte uşor sinonimele. Astfel, în afară de sintagma ca şi cum, putem să-l înlocuim pe ca şi cu următoarele cuvinte: precum, drept şi în calitate de.

Încercaţi să faceţi nişte exerciţii cu sinonimele de mai sus şi veţi vedea că sună mai bine în calitate de student, drept cauză, precum un câine de vânătoare. Dacă vi se pare prea greu, eliminaţi conjuncţia şi acolo unde nu este nevoie de ea: ca student, ca un câine de vânătoare.

foto

By Dan Pandrea

Content Editor. Copywriter. Pasionat de fotografie.

2 replies on “Furiosul “ca şi””

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.