Categories
Cotidiene

A fost odată presa. Ce s-a întâmplat cu ea te va uimi

io9.com

Meseria de jurnalist este nobilă dacă stăm să ne gândim puțin. Ce poate fi mai înălțător decât să livrezi oamenilor adevăruri, întâmplări concrete ce au loc lângă ei sau pe partea cealaltă a lumii? Lumea are nevoie să știe ce se petrece în jur, însă de câțiva ani a apărut o problemă. Și nu: n-o să mă plâng de starea presei de la noi, ci la ce a început să se petreacă “la ei”, adică în Vest.

Dacă până acum câteva luni puteam să am scăpare de titlurile imbecile de la noi, acum văd că feed-ul de Facebook arată titluri destinate oligofrenilor. Mizerii de gen Viral Nova dăunează gândirii în așa hal încât nu mai ajungem să procesăm informația după propriile standarde. Se creează așteptări: this is touching, this will be amazing, he/she didn’t expect that. Rezultatul este, binențeles, demn de troaca unor porci care se mulțumesc cu cele mai infecte resturi.

Din fericire nu-s singurul cu neuronul întreg: niște băieți au făcut un plug-in care schimbă titlurile stupide ale site-urilor în engleză. Procedura e simplă: se iau toate adjectivele bombastice și se schimbă cu adevăruri. Plug-in-ul se numește Downworthy și, dacă aveți Chrome, îl luați de aici.

By Dan Pandrea

Content Editor. Copywriter. Pasionat de fotografie.

2 replies on “A fost odată presa. Ce s-a întâmplat cu ea te va uimi”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.