Marian are 6 ani și vrea să meargă la școală

În urmă cu două săptămâni am ajuns acasă, la Buzău și, din motive ce țin de prezentare la vot, am vizitat și școala în care mi-am petrecut 8 ani. Nu s-au schimbat prea multe: s-a dat o mână de var, s-au pus niște termopane, însă nu peste tot și s-au înlocuit desenele și pozele cu elevii școlii. Cu toate că schimbările nu sunt semnificative, aud că Școala nr. 11 este în continuare un loc în care copiii au parte de învățători și profesori cărora le pasă de viitor.

Din păcate, lucrurile nu stau așa peste tot și, drept urmare, sute de mii de copii din România nu au parte de evoluția educațională și socială de care eu m-am bucurat. Este și cazul lui Marian, un băiat de numai 6 ani, care ar trebui să înceapă școala în anul ce urmează. Mitul gratuității primilor ani de școală este dat de toți pereții în momentul în care afli de copii ca Marian. Niciun membru de-ai familiei sale nu deține un job stabil, însă interesul și plăcerea pentru joc și învățat l-au dus pe Marian în clasa 0 și, așa cum am spus și mai sus, are nevoie de ajutor pentru ca în 2015 să înceapă clasa I.

marian-salvati-copiii

Din fericire, există programe educaționale ce au grijă ca astfel de copii să înceapă studiile și, poate mai important, să le ducă la capăt cu succes. Pe 4 decembrie va avea loc Festivalul Brazilor de Crăciun, evenimentul caritabil ce va sta la baza programelor educaționale precum “Școala după școală”, “A doua șansă”, “Grădinițe estivale” și “Creștem împreună”. Toate acestea au la bază organizația Salvați Copiii, un nume cu peste 20 de ani de activitate în România și, drept urmare, cel mai important când vine vorba de ajutorarea copiilor.

Dincolo de scopul dezvoltării cunoștințelor, școala are un rol foarte important în dezvoltarea capacității de socializare. Să încerci să te înțelegi cu 20 – 30 de colegi, să crești alături de ei și, mai târziu, să rămâi prieteni cu aceștia reprezintă motive mai mult decât suficiente pentru ca oameni ca Marian să primească ajutorul nostru. Așa că intrați pe Festivalul Brazilor de Crăciun și vedeți cum puteți pune umărul la această cauză.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.