Era serviciilor gratuite


În ultimii doi ani am văzut dezvoltându-se o nișă ce încearcă să atragă din ce în ce mai mulți consumatori. Mă refer la versiunile gratuite ale unor programe sau servicii populare, versiuni ce au ca scop final câștigarea unui public de altfel neaccesibil. Cele mai bune două exemple pe care le pot găsi sunt Bitdefender și, mai nou, Ableton Live.

Bitdefender are o suită de aplicații menite să apere PC-urile de viruși și alte neplăceri specifice celor care deschid orice link primit prin mail sau pe Facebook. De când cu Windows Security Essentials, producătorii de antivirus au ciulit urechile și au oferit utilizatorilor de PC o soluție light de securitate. Merge? Bitdefender-ul meu a scanat la un moment dat tot sistemul și mi-a gasit un virus rătăcit. L-a izolat, l-a invitat frumos afară din calculator și de atunci își mai face niște update-uri și nu mă deranjează prea mult. Pot recomanda Bitdefender mai departe? Sigur, însă persoanele care primesc impresiile mele poate vor mai mult și poate cumpără o versiune mai performantă a serviciului. Deci instant win pentru lupul dacic.

Despre Ableton și Soundcloud am vorbit ieri. Ableton se alătură companiilor ce oferă absolut gratuit o versiune Lite a programului Live. Până acum era nevoie să cumperi un produs hardware (vezi clapele M-Audio Keystation 88es sau placa de sunet C400) sau să cumperi versiunea Live Intro, în valoare de €99. Despre utilitatea unui astfel de program am vorbit și în trecut, nu reiau.

Binențeles că mulți pot pirata versiunile complete ale programelor de mai sus, dar parcă vine o vreme în care nu mai vrei programe complete, “full”, pentru simplul motiv că nu ai nevoie de ele (Open Office anyone?). Întreabă-te de ce ai nevoie cu adevărat și vezi dacă nu cumva îți ajung și versiunile free, tu stând mai mereu pe Facebook, pe Yahoo și pe Youtube.

foto via


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.