Două săptămâni de Mac OS X El Capitan

scris de

in

Cea mai recentă versiune a sistemului de operare marca Apple aduce atât îmbunătățiri, cât și lucruri mai puțin plăcute și, decât să le menționez pe toate în ziua lansării, am hotărât să utilizez OS-ul câteva săptămâni și să scriu despre ce funcții folosesc în fiecare zi.

Lucrurile bune

Prima surpriză pe care am avut-o este mărirea cu 50% a RAM-ului alocat plăcii video – de la 1GB la 1.5GB. Deși laptopul face tot ca avionul când export din iMovie sau Lightroom, este o adiție binevenită. Safari are două noi funcții care îmi plac foarte mult: tab pinning și reducerea volumului la 0 printr-un click. Tab pinning este o funcție care există pe Chrome de ani buni și deocamdată merge brici.

Deși Mail nu este o aplicație despre care aș putea spune că este extraordinară, în Mac OS X El Capitan Apple a adăugat o funcție foarte utilă: aplicația scanează conținutul mail-ului și caută date ce ar putea fi asociate contactelor. Dacă expeditorul este deja salvat în contacte, dar cu informații învechite, aplicația îți atrage atenția că poți le poți actualiza. Funcția de mărire a cursorului este hit and miss. Da, merge de fiecare dată când vreau să găsesc cursorul pe ecran, însă se activează involuntar în cazul unor mișcări absolut normale.

Lucrurile proaste

Split View este un punct ratat pentru Apple. Funcția pe care au copiat-o de la Microsoft este prost implementată, băgând aplicațiile în full screen mode și stricând afișarea conținutului celorlalte, dacă nu au implementat în cod API-ul pus la dispoziție de Apple. Între timp, Microsoft a dat din coate și a îmbunătățit funcția odată cu lansarea Windows 10.

Noile funcții de pe Spotlight și Maps lipsesc cu desăvârșire în România, iar asta e o problemă pe care Apple începe să o aibă din ce în ce mai des. Faptul că anunți noi features disponibile doar în anumite părți nu face decât să îndrepte privirile fanilor asupra serviciilor oferite de competitori (Google este cel mai bun exemplu).

Alte chestii cu care nu merită să vă bateți capul: Notes, Mission Control (în afară de faptul că au pus texte în partea superioară, în loc de preview-uri ale desktop-urilor, habar n-am ce au făcut) și Photos (folosesc Lightroom, altfel aș fi aruncat o privire mai atentă aplicației).

foto via


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.