Aseară, Sony a anunțat un nou mirrorless, a6300, și, pe lângă specificațiile ce au fost primite pozitiv, oamenii care șed prin UE au făcut ochii mari la prețul anunțat: €1400 pentru varianta kit (€1250 doar body). Venerabilul a6000 a fost lansat cu prețul de €800, așa că, lumea se întreabă de unde diferența de 75% dintre cele două modele. Situația nu este specifică doar celor de la Sony, ceilalți producători din industria fotografiei practicând prețuri mai mari față de începutul anului precedent.

Sunt două componente ce influențează prețul noului a6300. Prima dintre ele cuprinde seria de îmbunătățiri și funcții noi – vedeți care sunt pe blogul lui Dragoș. Deși mi-ar fi plăcut să văd chestiile noi înghesuite într-un body cu aceeași etichetă de preț, faptul că piața de mirrorless a crescut le permite celor de la Sony să tragă în sus de preț, mai exact cu $350 ($800 pentru a6000, $1150 pentru a6300). Plus că a6000 nu moare, ci va continua să fie vândut alături de noul a6300.

A doua problemă ține de raportul dintre euro și dolar. Companiile internaționale își fixează marje de profit pentru fiecare zonă în parte, iar acum doi ani era foarte avantajos să te folosești de paritatea 1:1 dintre cele două monede. De exemplu, un a6000 de $800 însemna aproximativ 2640 lei în momentul lansării, același preț în euro ducând valoarea aparatului la cea pe care am văzut-o în magazinele de pe la noi: aproximativ 3600 lei. Așadar, noi plăteam mai mult cu 37% față de americani. Astăzi, diferența dintre cele două monede este mult mai mică, forțând contabilul Sony să urce prețul până la €1400 de euro. În lei, asta înseamnă o diferență de aproximativ 1676 lei sau 36% față de prețul practicat în State.

În concluzie, contabilul Sony și-a făcut treaba, a păstrat marja pe bucată vândută și toată lumea e fericită. Toată lumea de la Sony, binențeles.


Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.