Dacă primul film Doctor Strange ar fi primit o completare, “drama lui Baron Mordo” este cea potrivită. Deschid recenzia cu un spoiler evident: la fel ca în benzile desenate, Baron Mordo este inamicul lui Doctor Strange, numai că în cel mai recent film Marvel, personajul jucat foarte bine de Chiwetel Ejiofor se întoarce împotriva eroului chiar în after-credits (așa că rămâneți în scaune până la final ca să vedeți în ce mod).
Însă nașterea viitorului antagonist are loc într-un mod dramatic și, dacă vă vine să credeți sau nu, îl pune pe Doctor Strange într-o lumină mai apropiată de cea a unui personaj negativ. Marvel Studios a respectat caracterul lui Doctor Strange și i-au dat lui Benedict Cumberbatch să lucreze cu ce știe foarte bine: un personaj arogant, detașat de normalitatea în care restul oamenilor trăiesc și cu orizonturi complet materiale.
La fel ca Tony Stark și Thor, Strange trebuie să treacă printr-o călătorie ce-l aduce în punctul minim de suportabilitate, de unde poate renaște ca erou. Tot ca Stark, Strange încalcă niște reguli fără a ține cont de consecințe, iar asta contravine învățăturilor la care Mordo a fost supus de către The Ancient One. Baron Mordo este un practicant al magiei care nu iese din regulile impuse de invățătură. Fiecare act presupune responsabilitate, iar asta a adus o ordine într-o viață care altădată nu oferea multe.
De aceea, când Strange începe să dea semne de insubordonare, chinul interior al lui Mordo se amplifică. Primul episod a fost influențarea cursului timpului, apoi îndoiala față de The Ancient One exprimată foarte puternic. Pentru Mordo, The Ancient One este o axiomă a binelui. It should not be questioned. Așa că, în momentul în care The Ancient One dovedește că a încălcat una dintre cele mai sacre reguli ale magiei, Mordo se află pe marginea prăpastiei care duce către o viață de răufăcător.
Cel care îl împinge în hău este chiar Strange, care este nevoit să recurgă din nou la manipularea timpului pentru a salva lumea. Împiedicarea cataclismului global nu justifică încălcarea regulilor pentru Mordo, singurul lucru de făcut fiind ruperea de noul Master of the Mystic Arts.
Călătoria spre întuneric atinge finalul în scena din after-credits, unde justificarea lui Mordo este superbă, în sensul în care a realizat deja că noua sa menire este de a împiedica apariția de noi nereguli. De aceea, cred că Marvel este pe cale să-i dea lui Tom Hiddleston de lucru în ceea ce privește poziția de cel mai iubit antagonist.
Din păcate, personajul lui Mads Mikkelsen este mult prea puțin exploatat. Construcția sa este foarte apropiată de cea a lui Red Skull – ambii au fost formați de creatorii eroilor (Dr. Abraham Erskine, respectiv The Ancient One), ambii dețin o variantă superioară a adevărului și, implicit, ambii doresc impunerea propriei voințe când vine vorba de soarta omenirii. Dacă ați urmărit filmele Marvel, Kaecilius va impresiona puțin spre deloc.
Singura sclipire în interacțiunea dintre erou și antagonist este o interpretare a fructului interzis regăsit în Biblie. Dacă Red Skull avea dorințe pure de stăpânire a lumii, motivul lui Kaecilius e un pic mai nobil, ura sa față de The Ancient One plecând de la ascunderea adevărului. În rest, Kaecilius se înscrie în lista antagoniștilor Marvel ce vor fi repede uitați.
De aceea, la capitolul personaje negative, Baron Mordo rămâne atracția filmului, chiar dacă se convertește hăt la final. Benedict Cumberbatch face un rol bun (cum altfel?), la fel și Tilda Swinton, căreia îi sunt atribuite niște scene foarte bune atât pe partea de acțiune, cât și pe cea de dialog.
Nu voi vorbi despre efectele speciale pentru că niciun cuvânt din aceste rânduri nu poate face cinste conceptelor grafice ale lui Ditko, care au fost create acum 50 de ani și transpuse în film. Mergeți și vedeți filmul în 3D, eventual cumpărați-vă biletele online, ca să nu stați la coadă și bucurați-vă de un film reușit.
https://youtu.be/jE6eqU-ah5A
Fun fact: numele real al lui Baron Mordo este Karl Mordo, fiul lui Nikolai Mordo, un boier transilvan, Odată cu trecerea Transilvaniei sub dominație austro-ungară, Nikolai Mordo a primit titlul de baron.
Leave a Reply