DJ Project ar trebui interzis depresivilor

Tot respectul pentru băieții de la DJ Project, pentru muzica pe care o fac și pentru faptul că încă promovează melodii cântate în limba asta oficială a statului unde Mugur “Garcea” Mihaescu a anunțat că vrea la Primărie. Însă pentru numele lui Dumnezeu sau a zeului vostru preferat, mai schimbați mesajul pieselor! De când mă știu DJ Project a colaborat cu o voce feminină care automat se tăia pe vene în timp ce cântă, cel mai recent exemplu fiind Adela Popescu:

Nu mă pot opri din plâns
Mă doare lipsa ta
Aş vrea să spun orice, oricui
Să spun povestea mea
Ai fost o stea pe cerul meu
Acum îmi pare rău
Cât am clipit ai dispărut
Şi ai stins, sufletul meu

Să fac analiză pe text? Un singur vers îmi atrage atenția: “Cât am clipit ai dispărut”. De unde trag concluzia că steaua ei a vizitat și alte galaxii (if you catch my drift). Piesa “Bun rămas” nu reprezintă un caz singular, dacă ne uităm la melodiile ce au rulat în trecut pe radio și TV vedem o suită de titluri ce anunță stări depresive accentuate. Nicio generație de adolescente nu a fost cruțată de versuri care smulg bocete și vizualizări pe profilul de Hi5 (am o vârstă, l-am prins) și cel de Facebook al fostului.

Luând-o invers pe axa cronologică, avem câteva colaborări cu Giulia și niște versuri complet tulburătoare, pe care le-am găsit în piesa “Mi-e dor de noi”:

Cu bratele-ntinse si ochii inchisi
Veneam spre tine, stiind ca ma prinzi.
Spuneai ca sunt aerul ce il respiri
Nu mai pot trai din amintiri!

Nu am cum să fiu finuț în momentul ăsta, dar ultimul vers mă pune rău pe gânduri mai ales că poate induce gânduri suicidale, ceea ce pentru persoane din segmentul 13-16 ani este destul de periculos. Ori asta, ori Giulia spune ca ar fi bine să iei atitudine și să te duci să-ți recuperezi bărbatul și să-l ții lângă tine, că doar tu ești minunată. Însă versurile și faptul că piesa e într-o gamă minoră nu prea mă duc cu gândul la chestii prea fericite.

Colaborarea cu Elena rămâne adânc implementată în mentalul colectiv datorită unor piese precum “Privirea ta”, “Șoapte”, “Lumea ta” și altele. Primul exemplu a stat în topurile noastre săptămâni bune și a întărit imaginea DJ Project ca producători de hituri (ce, numai Chris Brown?). Versurile piesei transportă ascultătorul în două planuri: cel al prezentului și, inevitabil, cel din trecut (când lucrurile erau bune). Dar:

Nu mai simt ca traiesc
Sufletul imi cere disperat ajutor
Lacrimi nu reusesc
Sa stinga dorul de tine in ploaia lor

Prezentul e cam întunecat, de fapt în toate versurile de mai sus momentele actuale nu sunt prea roz. Mi-aș dori să văd într-un cântec DJ Project niște versuri despre viitor, că va fi bine, că balta are pește, că lumea nu se termină în hectolitri de lacrimi vărsate pe pernă, ambalaje de ciocolată și CD-uri piratate cu filmul “The Notebook”.

Analizând versurile de mai sus aș putea spune cu mâna pe inimă că Adele a furat rețeta succesului de la DJ Project, până la urmă multe dintre hiturile istoriei muzicii s-au bazat pe sentimente de regret. “Yesterday” al celor de la The Beatles este primul exemplu ce-mi vine în minte. Chiar mi-aș dori să-i văd pe băieții de la DJ Project producând o piesă cu un mesaj asemănător următoarei:

foto via


Comments

One response to “DJ Project ar trebui interzis depresivilor”

  1. În tot mai multe melodii românești și nu numai se promovează conceptul ăsta , faza asta cu „mi-a dat papucii iubitul și trebuie să bocesc 40 de zile după” . La sentimentalismele din versuri nici manelele alea pe genul „ au sufletul meu ( pipota și ficatul)” nu le mai întrec. Dar publicul înghite și ascultă , dacă sună bine , mai contează versurile ?
    Și totuși , ar trebui apreciat la Dj Project faptul că melodiile , majoritatea , sunt în limba noastră națională , băieții aceștia fiind câțiva din puținii artiști din Ro care mai scriu versuri în limba română 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.