Diferente intre Bucuresti si acasa…

… daca scriam acest post acum trei ani titlul era “Diferente intre acasa si Bucuresti”. Au trecut trei ani, stau de trei zile acasa si duc lipsa Capitalei. De ce? Toata latura sociala a vietii s-a mutat acolo… ma rog… aproape toata – au ramas aici rudele si prietenii de familie. In rest, toata generatia din care fac parte e acolo. Ma si mir cum de a incaput toata in acel oras.

De fiecare data cand ma intorc acasa observ niste diferente si acum vreau sa vorbesc despre modul de utilizare al internetului. Foarte important este mijlocul prin care ma folosesc de el – din liceu folosesc acelasi calculator cu componente modificate doar daca a fost necesar (un upgrade de RAM si o placa video). Aseman acest calculator cu un labrador batran, suferind de boli ale tesutului osos. Cu toate astea inca isi face treaba si reuseste sa ma conecteze, diferenta majora fiind ordinea in care ma conectez la serviciile de socializare.

Primul dintre ele este YM si explicatia este foarte logica: pe vremea liceului nu stiam de Facebook si Twitter, la naiba, cu greu am acceptat si Hi5, asa ca principalul instrument de socializare era venerabilul Yahoo Messenger. De fiecare data cand deschid calculatorul si ma loghez pe Mess’ ma astept sa aud soneriile vechi: ciocanitul in usa, scartaitul balamalelor si soneria. Ma astept sa primesc mass-uri tampite, de Rares nu mai stiu nimic, Iisus n-a mai venit sa intre in casa mea, rudele mele dragi n-au mai fost amenintate de o moarte subita si calitatea de a fi suporter Steaua/Dinamo/Rapid n-a mai fost transmisa prin injurii in vazul tuturor. Sunt convins ca toate aceste obiceiuri exista, dar lista de Yahoo Messenger a devenit mai ocupata, fie ca vorbim de prieteni care sunt la facultate, fie de cei care s-au angajat, fie cei care le fac pe ambele. Asa ca, in momentul in care vad pe ecran cuvantul “Welcome”, instinctul imi spune sa dau dublu-click pe icon-ul de Yahoo Messenger si sa socializez.

In Bucuresti lucrurile stau altfel, mai ales ca am laptopul customizat dupa bunul plac. Facebook si Twitter, ambele ca plug-in-uri in Chrome, bloguri si Youtube. Probabil ca YM si-a pierdut din farmec datorita acestor servicii. Spuneam mai devreme de lipsa mass-urilor si pe buna dreptate exista o explicatie: Twitter. Twitter nu este altceva decat un sistem de mass-uri si daca esti utilizator de Tweetdeck, imediat o sa faci conexiunea. Facebook are un sistem de chat care functioneaza destul de bine, uneori ma trezesc la sfarsitul zilei ca nu am pornit YM si am vorbit cu lumea prin intermediul Facebook-ului. Lucrurile se schimba, lumea cauta sisteme integrate de socializare: in aceeasi fereastra, in acelasi browser poti face infinit mai multe decat acum 5 ani.

Un ultim lucru: acest post este scris direct din browser, pe laptop ma folosesc de Windows Live Writer.

Aceasta este diferenta intre Bucuresti si acasa… cel putin din perspectiva unui utilizator de internet – eu.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.