În urmă cu vreo două săptămâni, Apple a fost luat la întrebări de autoritățile americane, cu privire la posibile practici ilegale în cadrul App Store. Tim Cook a fost evaziv, lumea a rămas cu impresia că Apple, în ciuda culturii sale progresiste și incluzive, ține la degetul mic comunitatea dezvoltatorilor.

Așa că EPIC, creatorul jocului Fortnite, și-a băgat picioarele în regulile App Store și a activat achizițiile in-app fără a se folosi de infrastructura pusă la dispoziție de Apple. Ca atare, compania din Cupertino a șters aplicația din App Store. Fanii care au deja jocul instalat îl pot accesa în continuare.

La prima vedere, meciul pare a fi între EPIC și Apple, însă dezvoltatorul jocului a făcut aceeași mișcare și pe Android. La scurt timp, Google a șters jocul din Play Store. Din punctul de vedere al celor de la EPIC, problema este mai amplă și ține de monopolul pe care cele două companii, în special Apple, îl dețin în piața de aplicații mobile.

Cert e că nimeni nu este nevinovat în povestea asta. Pe de o parte, EPIC a pregătit ca la carte răspunsurile în urma ștergerii aplicației din App Store. Au ales să se poziționeze anti-establishment, așa cum Apple a făcut-o timp de 3 decenii. Chiar au refăcut reclama din 1984:

Pe de altă parte, Apple declară că tratează toți dezvoltatorii în mod egal, deși sunt semne că Amazon a avut parte de un tratament preferențial în cazul serviciului de streaming Prime (a plătit din prima 15%, în loc de 30% în primul an).

În cele din urmă, problema este simplă. În 2008, Apple a creat o piață pentru dezvoltatori pentru propriile dispozitive iOS, în care toată era obligată să joace după aceleași reguli. În 2020, dezvoltatorii pun la îndoială calitatea Apple de a fi doar un arbitru. Bine, aici e vorba și de lăcomie. De ambele părți, cum zice Vali.

Photo by Joshua Hoehne on Unsplash