Despre Mos Nicolae

Published by Dan Pandrea on

Logitech MX Anywhere 2

colegii mei de facultate ar trebui sa stie asta

In jurul lui Mos Nicolae se naste foarte multa confuzie. Desigur, Sfantul Nicolae este considerat protectorul copiilor, dar pentru a-i oferi o imagine telurica, in calitate de copii am invatat ca Mosul vine la noi sa ne aduca dulciuri sau nuiele, dupa caz.

Foarte frumos! Atunci care-i treaba cu Mos Craciun? Tot din copilarie am invatat ca grajdul in care s-a produs Minunea apartinea familiei Craciun, iar capul familiei era cam rau, in sensul ca i-a taiat mainile sotiei sale ca a indraznit sa adaposteasca niste straini pe proprietatea lui. Fecioara Maria a ajutat-o pe femeie si i-a redat cele doua membre. Vazand o asa minune si vazandu-l si pe Mesia, Craciun a devenit baiat bun si a facut promisiumea ca va ajuta copiii, hence Mos Craciun. Deci asta am invatat eu pe vremea cand spuneam rugaciunea la inceputul orei de religie.

Apoi a venit facultatea si am intrat in mitologia scandinava (Age of Mythology anyone?), unde am aflat ca Odin, seful zeilor nordici, organiza o vanatoare in fiecare an, dupa acea vanatoare venind la copiii care au fost cuminti sa le lase daruri in incaltaminte sau sosete. Familiar, nu? Mai departe aflam ca mitologia nordica s-a extins pana in Tarile de Jos, iar olandezii, cum erau ei cu chef de duca pe mare, au navigat pana pe continentul american si au fondat New Amsterdam. Britanicii, mari navigatori si comercianti si ei, au cumparat orasul de la olandezi si i-au dat un nume obscur: New York. Britanicii au gasit aici traditia lui Sinter Klaas sau Saint Nicholas si au decis ca mai tarziu aceasta ar fi un element bun de marketing. A venit revolutia, s-au format SUA, un stat puternic capitalist. Pe la sfarsitul anilor 1800, intalnim prima reprezentare grafica a lui Santa Claus, un batranel gras, imbracat predominant in verde, cu un cordon alb si cu o caciula cu mot. De aici incolo stiti povestea cu rebranduirea Mosului si contractul sau pe termen nelimitat ca endorser pentru Coca Cola.

Deci americanii au o singura vizita pe an a lui Mos Nicolae, aka Santa. Noi il avem de doua ori, pentru ca meritam!


1 Comment

X Factor: Tudor Turcu castiga · December 26, 2012 at 16:13

[…] pe “Santa Claus Is Coming to Town” (dacă vreţi să aflaţi povestea lui Santa Claus, aici găsiţi mai multe) şi Ioana a cântat piesa Mariei din Carei, “All I Want for Christmas is […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.