Deezer: cat de mult a evoluat tehnologia

Published by Dan Pandrea on

Deezer
Se făcea că mă aflam duminică seara într-un autocar cu Dragoș Asaftei, amândoi spre X Factor. Dragoș e anul I de facultate, deci cu 5 ani mai tânăr decât mine, așa că imediat m-am gândit la diferențele tehnologice ale primului meu an de facultate și ceea ce Dragoș are la dispoziție acum.

Mi s-a părut foarte tare echipamentul pe care l-a avut la X Factor: aparat foto, două obiective, un card reader pentru iPad și (implicit) tableta de la Apple. E genial că poți face o poză bună, o editezi puțin în iPad și apoi o dai pe pagina de Facebook. Drept urmare Dragoș are peste 3200 fani. O altă diferență despre care am discutat e cea despre telefoane. La nivel de telefoane inteligente Dragoș are un Android, eu aveam un Nokia N73. De fapt aici nu e vorba de telefoane în sine, ci de platforme. Așa au apărut și aplicațiile noi.

Una dintre ele este Deezer, un serviciu de streaming direct pe telefon (iOS, Android, Blackberry OS). Deezer nu este singura soluție de ascultat muzică pe un telefon (hai să-i zicem iPhone de acum încolo). În primul rând e soluția clasică: iTunes. Multă lume înjură cu spume ceea ce Apple oferă: ba că-i un sistem închis, ba că la o sincronizare cu alt calculator se șterge totul. Îi înțeleg. A doua soluție valabilă pentru publicul din România e Zonga, serviciul lansat iarna trecută alături de bloggeri. Am zis deja care sunt problemele cu Zonga, așa că îmi îndrept atenția spre Deezer.

Aplicația e mult mai bine desenată. La nivel de interfață este mult mai prietenoasă și ușor de folosit. Îmi place că la căutări pot sorta rezultatele după numele melodiei, artist sau album. Un mare plus față de concurență e că fiecare melodie merge din prima. Fără erori, fără “try later” și alte bălării. Plus că fiecare melodie are artwork (lucru pe care pun preț enorm) și fiecare artist mai important beneficiază de o scurtă biografie.

Astfel de detalii îmi arată că cei care au făcut Deezer s-au gândit în primul rând la utilizator, apoi la încasări. M-am folosit foarte mult de funcția “Offline” a aplicației și de aici am tras câteva concluzii.

Prima ar fi că, dacă ai o conexiune wireless decentă, poți descărca un album întreg în același timp ca în cazul iTunes. Al doilea lucru e că iți face telefonul independent față de calculator, pentru că acum nu mai există niciun motiv pentru care mi-aș conecta iPhone-ul la vechiul laptop. Ultima concluzie e că pe modul offline, Deezer ia locul cu succes al player-ului nativ iOS.

Opțiunea de a împărți melodiile pe Facebook și Twitter transformă Deezer în ceea ce rețeaua Ping de la Apple n-a reușit în vreo 2 ani de zile. Deja văd în feed-ul Facebook lume care ascultă diverși indivizi de care eu n-am auzit. Plus că e un mod de a te lăuda cu preferințele tale.

Costul pentru toate astea? Dacă ești abonat la Orange cu un abonament Panteră, atunci Deezer este gratuit timp de 6 luni. Cei care nu au abonament Panteră pot alege opțiunea Deezer+ (la €4.99 pe lună, disponibilă și pentru cartele), cu aceleași funcții pe care le au și abonații.

Există și niște lucruri pe care mi le doresc la următoarele versiuni de Deezer: dacă sunt pe offline vreau să am posibilitatea de a împărți melodiile pe rețelele sociale (se poate repara prin dezactivarea funcției Download via 3G din setări). De asemenea vreau ca radiourile să aibă o ofertă mai bogată, deși e mult mai bine decât ce oferă Zonga. Iar ca nivel de usability, programatorii Deezer trebuie musai să implementeze funcțiile de swipe.

Diferențele dintre oportunitățile studenților de anul I de acum și cei de acum 5 ani sunt uriașe. Deezer este una dintre oportunitățile de a te relaxa în timp ce ești în drum spre facultate, în metrou sau în eternul RATB. Oarecum îmi pare rău că n-am avut așa ceva acum 5 ani. Stăteam cu telefonul și transferam constant dacă doream să mai schimb ceva prin playlist. Pe de altă parte mă face să mă simt mai înțelept, că tineretul ăsta nu știe ce greu era înainte… Anii mei și tinerețea.

Categories: Muzica

3 Comments

Vlad · January 29, 2013 at 22:57

Salut, spune-mi te rog, pot asculta muzica downloadata prin deezer doar cu aplicatia deezer? Pot sa o pun ca ringtone la telefon?

    dan · January 29, 2013 at 23:04

    Doar prin Deezer poti asculta muzica lor (e serviciu de streaming pana la urma). Nu poti seta ringtone-ul din playlistul Deezer.

Pentru pasiuni plătesc cu plăcere | Raimondo-Mario Rupp · April 25, 2013 at 15:22

[…] Între timp “în era netului puternic” au apărut servicii-abonament de muzică streaming unde poţi asculta şi organiza muzica legal. Mai mult de atât, aceste servicii au contracte cu casele de discuri şi aşa ştii că “eşti pe drumul cel bun” susţinând pe cei care au creat muzica de care te bucuri. E în fond o chestie de principiu şi bun simţ, de susţinere şi civilizaţie faptul de a plăti un astfel de serviciu. Ştiu că situaţia la noi din punct de vedere economic nu e roz dar cu această mentalitate riscăm să nu ne mai permitem mai nimic şi să avem tendinţa furtului de acolo unde ştii că “nu ţi se face nimic deocamdată”. Cred că fiecare e în stare să producă nişte bănuţi în aşa fel încât să-şi permită şi anumite plăceri pe lângă utilităţi. Menţionez două servicii de muzică-streaming bune de folosit: Zonga şi Deezer. Despre avantajele acestora a scris fain Alexandru Negrea (şi nu numai el), deci nu le mai repet. Bine, ştiu că există şi imbatabilul Youtube, alternativa gratuită, însă există diferenţe de organizare, mobilitate şi chiar calitate a conţinutului. […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.