Febra emisiunilor de tip talent a luat cu asalt România. După ce la începutul anului trecut ProTV ținea publicul lipit de televizor cu “Românii au talent”, multe dintre posturile concurente au preluat formate asemănătoare. În toamna aceluiași an Antena1 forța cu X Factor, însă s-a chinuit în a ține pasul cu ProTV la capitolul audiențe, deși emisiunea semnată de Cowell și Freemantle Media nu se suprapunea cu Vocea României.

Multă lume a acuzat calitatea audio, lipsa chimiei dintre juriu și prezentatori, scenariile ieșite în evidență și valoarea concurenților. Însă un alt motiv pe care vreau să-l subliniez este următorul: credit doar cu buletinul.

Înainte de toată criza asta, lumea dădea buzna să cumpere LCD-uri cu rezoluții HD și Full HD. Așadar avem o bună parte a populației urbane ce are acasă un televizor capabil de rezoluție înaltă, cu un abonament digital HD și imposibilitatea de a viziona posturile Intactului la o calitate bună. În schimb ProTV a trecut de foarte mult timp pe Full HD, așa că nu e de mirare că oamenii au preferat să se uite la filme vechi de câțiva ani sau la filme noi în Full HD, decât la un X Factor care se vede și se aude prost.

Așa că dacă tot auzim de audiențe bune pe emisiunile lui Gâdea, iar Badea produce anual peste un milion “de la măsuță”, poate că ar trebui ca oamenii de la Intact să investească măcar în echipamentele de studio, cele de transmisiune în direct mai pot aștepta (știu că un car de emisie mobil în HD costa incredibil de mult). Iar dacă au investit, să se grăbească “mai repede” cu implementarea.

Hai cu egalarea!

Update: rămâne cum am stabilit!

foto via