Categories
Film

Daredevil: sezonul 3

După anularea serialelor “Luke Cage” și “Iron Fist”, al treilea sezon din Daredevil trebuie să demonstreze că Netflix are în continuare planuri cu personajele Marvel din propria ogradă. Din fericire, sezonul nu dezamăgește.

Unul dintre marile avantaje ale unui serial Marvel este că are ocazia de a dezvolta poveștile a mai multe personaje. Spre deosebire de filmele din același univers cinematic, personaje precum Matt și Fisk au șansa de a se face cu adevărat cunoscuți publicului.

În sezonul al treilea, aflăm mai multe despre Karen, Foggy și nou venitul Dex. Deși backstory-ul celui din urmă este deja clișeic (traumele din copilărie nasc un psihopat), Ben Pointdexter este un personaj de care nu te saturi, cu care chiar empatizezi pe alocuri.

Zbuciumul interior al lui Matt Murdock este umbrit de excelenta portretizare a lui Wilson Fisk. Vincent D’Onofrio arată că nu trebuie să te uiți neapărat la filmele MCU pentru a găsi cel mai bun antagonist. Bine, după mine cel mai reușit dintre ei este Killgrave, jucat magistral de David Tennant. Însă asta nu îl pune pe D’Onofrio nici măcar cu o jumătate de treaptă mai jos.

Toată interpretarea sa te ține țintuit pe canapea, apăsând obsesiv butoanele “Next Episode playing in…” și “Skip Intro”. Dacă n-ați remarcat până acum, felul în care Fisk vorbește este complementat de mișcarea degetelor. Presiunea cuvintelor sale este accentuată de dorința aproape perpetuă de a strânge și rupe ceva. Este imaginea perfectă a unui om definit de violență, dar care, cel puțin în acest sezon, este mânat de iubire.

Nu este același tip de iubire pe care Dex o trăiește în acest sezon și tocmai de aceea Fisk nu atrage niciun gram de simpatie. În schimb, Dex este genul de om rupt în bucăți, numai empatia celor din jur reușind să-l țină pe linia de plutire. Odată ce toate elementele cu acest rol dispar, Dex face trecerea ireversibilă spre rău.

Sezonul al treilea din Daredevil tratează temele religioase cu care Matt a crescut. Cât de lungă este bătaia planului divin? Sunt credincioșii părăsiți de Dumnezeu? Este o a doua șansă viabilă chiar și pentru cei mai răi? În plus, serialul strecoară și două trimiteri subtile către Trump, în momentul în care Fisk ține un discurs în fața presei.

Totodată, sezonul este o luptă continuă între ideile “sistemul juridic funcționează” versus “puterea absolută corupe absolut”. După ce am terminat de urmărit al treilea sezon din Daredevil, oricât de mult au dus-o scriitorii spre un final fericit în ultimul episod, am rămas mai mult cu impresia că oamenii pot fi corupți extrem de ușor.

Finalul sezonului deschide o poartă către un eventual sezon 4, însă creatorii serialului n-au fost atât de curajoși precum cei ce s-au ocupat de Iron Fist. Va avea Daredevil un al patrulea sezon? În urma reacțiilor pe care le-am văzut, ar fi păcat să nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.