Băi, crește inima în mine de bucurie! De la Panasonic DMC-CM1 nu am mai fost atât de entuziasmat de apariția unui telefon. Următorul smartphone Sony Xperia PRO-I va avea cameră cu senzor de 1″.

E semn că Sony deja acceptă că gama sa de aparate foto compacte, cu senzor de 1″ vor fi înlocuite în câțiva ani de telefoane mobile. Așa că de ce să nu fie ei cei care vând telefoanele care vor înlocui seria RX100?

Din informațiile care au fost puse pe net de către Nokishita, noul Sony Xperia PRO-I va avea o cameră principală cu senzor de 1″, distanță focală de 24mm și o diafragmă variabilă (ce-i drept, doar f/2.0 și f/4.0). Celelalte două camere vor fi, cel mai probabil, un ultra-wide și una dedicată portretelor.

Motivul pentru care mă bucură o astfel de cameră și un astfel de senzor se rezumă la antipatia mea față de modurile portrait ale telefoanelor. Bokeh-ul acela artificial, care nu pică bine peste tot mă face să șterg majoritatea fotografiilor făcute în acest mod.

Ca să vedeți la ce mă refer, am făcut două fotografii, una cu aparatul foto, alta cu telefonul. Ambele au fost făcute pentru a simula cât mai bine o fotografie realizată cu un obiectiv de 24mm f/2.0, cu senzor de 1″.

Sony va anunța și două produse complementare. Primul este un headset VR în care se montează telefonul. Al doilea este un monitor foarte util vloggerilor.

Chestiile astea nu prea mă dau pe spate din simplul motiv al costului. Dacă aduni telefonul, monitorul, plus trepiedul făcut tot de Sony, ajungi repede să te întrebi dacă nu cumva e mai bine să iei o cameră dedicată, cum ar fi un Sony ZV-1, care cred că va ajunge să fie de vreo două ori mai ieftin decât tot combo-ul mobil.

Soluția din dreapta e mai simplă

Sony va argumenta că soluția din stânga este un all-in-one pentru cei care sunt mereu pe fugă. Depinde foarte mult cât de mult vă place să editați conținut video pe mobil.

Revenind la camera și senzorul de pe Xperia PRO-I, evenimentul dedicat va avea loc mâine la 6 dimineața. Abia aștept să văd ce poate!