Clujul la picior

Odată ce țiuitul din urechi se mai domolește, iau la pas orașul ce găzduiește Untold Festival și pun planurile pentru somn pe loc secund. La o simplă plimbare prin zona centrală, Clujul se arată ca o îmbinare plăcută de stiluri.

Din ce am parcurs până acum, apreciez că majoritatea străzilor au trotuare pe care pietonii chiar pot merge. Pe lângă Parcul Central sunt totuși zone în care șoferii forțează pietonii să meargă pe carosabil, dar este de înțeles. Din păcate, Clujul a trecut prin aceeași perioadă de industrializare ce a dus la construcția de blocuri pe care le cunoaștem cu toții, însă zonele care păstrează caracterul medieval au un farmec aparte. Nu toate casele sunt modernizate, însă, pe alocuri, culorile diferite, dar alese cu cap te fac să apreciezi fața în schimbare a Clujului.

Spun că e în schimbare pentru că, cel puțin dinspre Florești, Clujul are câteva șantiere în plină execuție: giratorii, bulevarde, trotuare și stații de tramvai, toate sunt reconstruite și reasfaltate. E păcat că Untoldul i-a prins așa pe clujeni, dar, contrar celebrei lentori ardelenești, muncitorii chiar dau impresia de grabă.

Ultima chestie de menționat e transportul public în comun care, față de București, a reușit să păstreze metoda de plată prin SMS. Ba mai mult, au reușit să implementeze un sistem de abonamente valabile pe linii urbane și metropolitate, pe mai multe perioade de timp. Singurul lucru aiurea este că abonamentele astea nu sunt valabile și pentru liniile de noapte. Ceea ce este de-a dreptul stupid, mai ales că regia autonomă locală folosește prea mulți oameni pe un autobuz pentru a rupe bilete, când șoferul ar putea face acest lucru bine mersi (la fel ca afară).

Cluj-4

Cluj-10

Cluj-5

Cluj-2

 

Cluj-9


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.