Cine vine din urma in fotbal?


Pornind de la un articol de-ale lui Arhi m-am gândit la ce se va întâmpla cu fotbalul românesc în 5-10 ani. Cine vine din urmă? Avem grijă de talentele noastre? Măcar suntem în stare să le descoperim?

După meciul cu Andorra și golul (frumos) al lui Maxim am văzut cum presa română se referă la jucătorul echipei din Târgu Jiu drept “noul Messi” sau, mai rău, “puștiul”. Să nu credeți că am ceva cu jucătorul menționat, chiar mă bucur că a marcat la debut, îl ajută foarte mult și tare mult îmi doresc ca el să poarte România către o calificare la Mondiale. Însă “Puștiul” are 22 de ani, iar numele nu i se potrivește de loc. Ca să facem o comparație, “puștiul” Messi primea primul Balon de Aur la 21 ani (debutând în prima echipă a Barcelonei la 17 ani și la Naționala Argentinei la 18 ani).

Dacă e un puști de la care am speranțe, acela e Ianis, fiul lui Gheorghe Hagi. Nu pentru că îl cheamă Hagi, ci pentru că mi se pare talentat. Mai mult decât atât a învățat de la tatăl său ce înseamnă modestia. Acum ceva vreme declara că vrea la Națională pentru ce poate, nu pentru că are numele de familie Hagi.

Puneți asta în contrast cu o întâmplare pe care am citit-o anul trecut. Un tânăr jucător (nu-mi aduc aminte numele), proaspăt transferat la Rapid a primit o primă de instalare de vreo €80.000. Conducerea se aștepta ca tânărul jucător să-și cumpere un apartament, un loc în care să se relaxeze în timpul liber. Din păcate așteptările conducerii rapidiste au fost rupte de realitate: tânărul jucător s-a afișat la puțin timp după primirea banilor cu o mașină nemțească decapotabilă (segment premium). Astăzi Rapid-ul n-are bani să-și plătească jucătorii care, la rândul lor, se plâng că n-au de unde să plătească toate cele. Soarta.

Revenind însă la echipa națională de fotbal, sper ca întâlnirile cu Turcia, Ungaria și Olanda să fie benefice pentru poziția în clasamentul grupei. Ultimii ani mă fac să fiu pesimist, dar o parte din mine încă trage speranța că prindem măcar barajul.

La fel trag speranța că în timpul generației lui Ianis Hagi voi scăpa de acest pesimism.

PS: Să nu se înțeleagă că văd în Ianis un salvator, pentru ca echipa să meargă trebuie să avem un lot întreg valoros. Chivu a stârnit niște supărări acum ceva vreme când a declarat următoarele despre Naționala ultimilor ani ai lui Hagi: “stăteam toți cu fundul în poartă și așteptam ca el să dea gol.”
foto via


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.