mashupMash up (scris și mash-up sau mashup) este îmbinarea a două melodii, astfel încât rezultatul pare a fi o singură piesă. Când am început să descopăr producția muzicală prima alegere a fost “Jos Cenzura” a celor de la Paraziții, pusă peste “Thoia Thoing”. Am luat doar vocea românilor, am făcut un loop dintr-o parte a piesei americanului și am pus-o de o melodie nouă. Dar nici măcar rezultatul ăsta nu poate fi numit un mash-up, pentru că nu îndeplinește anumite condiții, cea mai importantă dintre ele fiind sincronizarea gamelor melodiilor.

Aici greșesc puștii de pe youtube. Unii se cred mari vizionari și fac porcării de-astea. Mashup-ul este ceva mult mai fin decât simpla alătuare (nici măcar asta) și suprapunere a două sau chiar trei melodii. Prima care mi-a atras atenția foarte mult a fost Not The End vs Who Will Find Me, apoi a urmat Different Road. Mashup-urile nu se rezumă doar la genul ăla nebun pe care îl ascult eu.

Spre exemplu chiar la edițiile X Factor din străinătate am văzut două exemple tari: primul din UK, al doilea din Danemarca. Dacă ascultați mult radio de pe la noi, atunci cu siguranță ați auzit negativul I Follow Rivers, dar vocea Sia. Apogeul radioului în materie de mashup este semnat în fiecare an de către DJ Earworm. Asta i-a ieșit în 2012.

În concluzie (ca să priceapă și vitejii ăștia de pe net) mashup-ul e un gen muzical (e supranumit chiar “bastard pop/rock” din anumite privințe) care îmbină două sau mai multe melodii aflate musai în aceeași gamă muzicală (sau cu pasaje complementare gamei primei melodii) și care în final are ca rezultat o nouă piesă. Și în cazul în care l-ați ascultat pe Earworm, ați observat că este și un pic de producție muzicală pe acolo. Lăudabil, însă mie îmi place de băiatul ăsta și sampler-ul său.