Pentru o lună, am dezinstalat toate aplicațiile de social media de pe telefon. Pe laptopul de la birou am instalat un filtru care să mă împiedice să intru pe ele. Iată ce am descoperit în tot acest timp:
E greu să renunți la a verifica telefonul
Nu fumez, dar știu că fumătorii au ticul ăsta după ce se lasă de fumat. La fel și cu verificatul telefonului. Instant gratification. Hai că poate mai intră o notificare, poate mai apare ceva interesant. Prima săptămână și jumătate cam așa a fost.
Cum ziceam și în articolul în care anunțam că iau o pauză, iOS 12 permite monitorizarea timpului pe care îl pierzi cu telefonul. De la săptămână la săptămână, s-a dus în cap cu vreo 20%. Aici au avut un mare rol și notificările. Sau mai degrabă lipsa lor. După o lună, e bestial să simți că nu te freacă toate aplicațiile la ridiche.
Tot timpul pierdut pe social media poate fi dedicat lucrurilor mai productive
E vorba de clasicul “Hai că mă apuc după ce X”. Când vine vorba de social media, X-ul ăla se prelungea pe termen nedefinit. Așa, fără aplicații în care să scrollez la infinit, m-am reapucat de citit.
Într-o lună am citit două biografii: Born a Crime și Steve Jobs. În tramvai, în metrou și înainte de somn, pe telefon sau pe tabletă. iOS 12 zice că îmi folosesc telefonul cel mai mult pentru a citi.
Știrile au devenit mult mai tăcute
Până să mă apuc de toată treaba asta, majoritatea știrilor erau însoțite de un status extrem de agresiv. În fiecare zi eram într-o criză. Lipsa social media mi-a permis să consum știrile așa cum ar trebui să fie: lipsite de îndemnuri de cum ar trebui interpretate sau cât de mult ar trebui să mă enervez.
Încă o chestie: toate statusurile alea kilometrice de pe Facebook, menite să smulgă lacrimi și admirație – toate sunt pierdute în paginile Facebook. Vreau să văd ce a scris Moise acum 6 luni într-un status? Good luck with that. Vreau să văd ce a scris pe site-ul lui? Mult mai ușor.
Facebook ne-a obișnuit să consumăm o dată și să nu ne mai întoarcem pe conținutul respectiv. Algoritmul ni-l poate arunca în față câteva zile mai târziu, însă chestii de acum câteva luni sunt uitate definitiv. Epoca consumeristă a știrilor.
Filtrarea canalelor de știri e iarăși un lucru bun ieșit din toată pauza asta de social media. În general, ați crede că vă știți prietenii online, dar sigur ați dat nas în nas cu un share în urma căruia v-ați întrebat cum naiba ați devenit prieteni.
M-am bucurat mai mult de muzică
E dificil să te bucuri de ceva, atât timp cât stai cu nasul într-un feed. Atunci când nu citeam în drum spre birou, pur și simplu lăsam telefonul în buzunar și căștile în urechi.
Am acordat mai multă atenție propriei librării de melodii. Fiind tot timpul prins în feed, lăsam muzica să cânte de la sine. Ca atunci când te duci la piață și nu-ți alegi merele pe care le cumperi.
Revenirea cu propriile condiții
Chestia nașpa e că oamenii cu care ții legătura sunt toți acolo. Fie pe Facebook, fie pe Instagram. M-am întâlnit cu Sorin în F64 și am stabilit să ne vedem într-o seară să fotografiem ISS-ul în dreptul lunii (apropo, asta a ieșit). Mi-a zis să-i scriu pe Messenger, i-am zis să-mi dea SMS. S-a uitat ciudat la mine :))
Așa că revenirea este un rău necesar, dar voi avea propriile condiții:
- Fără notificări. Cine a zis-o p’aia cu “nu sunați, ieșim noi din când în când” a fost deștept. Asta va ține sub control și ispita de a verifica mereu telefonul;
- Menținerea filtrului de social media la birou (apropo, am trișat cu o singură ocazie, când a fost nevoie să intru pe o pagină să schimb un cover);
- Păstrarea știrilor curated, pentru contracararea FOMO și pentru a menține tonul mai calm.
Merită?
Ca experiment de scurtă durată: da. Cred că o să vă schimbe un pic percepția asupra bulei în care activăm în fiecare zi. Social media a fost motivul pentru care vorbitul la telefon a devenit un obicei straniu. Odată aflat în pauză, n-a mai fost atât de ciudat (logic, nevoia de socializare).
Asigurați-vă că aveți numerele de telefon ale celor cu care vreți să țineți legătura și o să fiți ok. Dacă lucrați în social media, e cam nașpa.
PS: Filtrul instalat pe Chrome ține evidența atentatelor de a intra pe rețelele sociale. În 30 de zile, a contorizat vreo 35, o treime din ele fiind acolo doar pentru că eram obișnuit ca după ce apăs CTRL+T să tastez “face”+ Enter.
Photo by ROBIN WORRALL on Unsplash
Leave a Reply