Apple a anunțat în această seară un produs nou și un altul despre care știam deja niște lucruri încă de acum 6 luni. Primul e un nou Macbook sau, așa cum îmi place să-i spun, “noul Macbook Air 2008”. Cred că Apple face iar greșeala de a limita foarte mult posibilitatea de conectare la lucrurile pe care oamenii le folosesc. Mă uit la toate lucrurile pe care le conectez la laptopul meu (monitor extern, usb hub, placă de sunet și card SD) și mă întreb câtă frustrare va zace în oamenii care vor încerca să-și conecteze dispozitivele care acum funcționează prin clasicul port USB.

Binențeles că Apple știe asta și peste vreo doi ani, când toată industria va adopta masiv standardul USB-C, vom vedea un nou Macbook cu cel puțin două porturi USB-C. Bine că au lăsat măcar jack-ul de 3.5mm. În rest, laptopul arată bine și noul touchpad îmi stârnește curiozitatea.

Foto via The Verge

Foto via The Verge

Singurul lucru pe care oamenii îl așteptau de la Tim Cook este să le spună când va fi disponibil Apple Watch și la ce preț. Fiecare feature arătat în seara asta îmi pare că a fost întâmpinat de reacția “știm asta deja”, zi-i cu prețurile! Ceea ce s-a întâmplat pe final, când Cook a arătat audienței că Apple Watch va avea prețul de pornire de $349 pentru modelul Sport de 38mm (e de rahat că bărbații vor da cu $50 în plus pentru varianta de 42mm), $549 și $599 pentru varianta clasică de oțel inoxidabil și peste $10.000 pentru varianta din aur, preț ce a cauzat un râs isteric cum n-am mai avut de foarte mult timp.

Foto via The Verge

Foto via The Verge

Problema cu Apple Watch și, implicit, a variantei Sport, căci acolo cred că se vor îndrepta clienții, e că nu are GPS încorporat. În timpul conferinței au chemat pe scenă un endorser care aleargă maratoane, ba chiar au și făcut un film cu respectiva alergând și cu ceasul la mână, și cu telefonul prins de braț. În condițiile în care telefoanele de azi, fie ele iOS sau Android, au și GPS, și pedometru, la ce naiba ne mai trebuie ceasul?

În seara asta s-a confirmat încă o dată că primele generații sunt foarte mișto pentru early adopters, însă nu prea pragmatice pentru utilizatorii obișnuiți. Așa că sunt foarte curios ce înseamnă 2016 pentru Apple Watch și noul Macbook (deși în cazul laptopului îmi mențin părerea că abia peste 2 ani vom vedea o schimbare) și dacă îmi vor stârni dorința de a avea măcar pe unul dintre ele.

PS: Au pus Force Touch Touchpad și pe Macbook Pro 13 Retina, au făcut refresh la specificații și au mai scos o oră în plus pe baterie, toate la același preț. Asta cred că e știrea cea mai importantă pentru cei ce vor un laptop cu care vor să lucreze câte ceva.

Categories: Tech

Dan Pandrea

Common sense owner. Electronic music, photography and tech.

1 Comment

Modelul de business Apple | Dan Pandrea · April 20, 2016 at 11:04

[…] cum am spus și în momentul lansării, noul Macbook de 12″ urmează aceiași strategie a primei generații Macbook Air, lansată […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.