Câteva gânduri după Viena

scris de

in

Am fost să văd câteva dintre târgurile de Crăciun din Viena. A fost frumos, civilizat, cu lume fericită și dornică de băuturi fierte. Am remarcat niște lucruri:

Austrian Airlines e ceea ce ar trebui să fie Tarom…

… dacă ar fi avut competenți la conducere. Nu văd ca în timpul vieții mele să-i ajungem din urmă pe austrieci. M-am bucurat că au renunțat la mâncăruri obosite pe zboruri scurte și că îți dau ceva muuuult mai bun:

Ciocolata e făcută în Salzburg și e bună. Din câte înțeleg, există opțiunea de a o înlocui cu ceva sărat. Cafeaua costă €3.70 și e decentă.

Internetul e gratuit pentru 30 de minute, doar pentru aplicațiile de mesagerie (WhatsApp, iMessage, Facebook Messenger). Pentru €3 puteți trimite mesaje pe toată durata unui zbor mai scurt de 90 de minute (€5 pentru zboruri mai lungi). Prețurile ajung până la €12, în funcție de durata zborului și de viteză (până la 15 Mb/s).

Poate e nedrept să am pretenția ca Taromul să fie la acest nivel. Statul a avut la dispoziție mai bine de 30 de ani să facă din companie o emblemă a regiunii. Evident că n-a reușit. Și nici n-o s-o facă, având în vedere că preia și Blue Air.

Vederea din terminalul 3 al Aeroportului Flughafen

Despre diferența dintre aeroporturi n-are rost să vorbesc acum. Articolul ăsta se vrea a fi despre Viena și târgurile sale de Crăciun.

Multe târguri de Crăciun

Sunt vreo 11 și evident că n-am avut timp să le vizitez pe toate. €7 un hot-dog, €4.5 un apple punch, €4 un desert cu ciocolată. Foarte fain că vânzătorii de băuturi îți servesc într-o cană pentru care plătești o garanție. Returnezi cana, îți iei banii înapoi (€4). Așa se evită munții de pahare de unică folosință care inevitabil ar ajunge pe jos.

Ce m-a băgat cu adevărat în atmosfera de Crăciun a fost muzica. Fără boxe, fără microfoane, doar niște alămuri care cântau clasicele de Sărbători.

Ce vedeți mai sus sunt două imagini de la târgul din Rathauspark, unde am dat de tarabe cu mâncare, băuturi și decorațiuni specifice Crăciunului.

Al doilea târg vizitat a fost cel de la Karlsplatz (unde am și băut la prețul de mai sus). Aici sunt două lucruri de văzut: târgul populat aproape complet cu meșteșugari și catedrala care dă numele locului.

Vederea e mai bună dacă vizitați catedrala (€9.5) și urcați până pe platformă. Vedeți atât târgul, cât și câte ceva din restul orașului și puteți să vă încercați mâna la o panoramă.

Catedrala, interior

În rest, am dat de târguri prin zonele frecventate de turiști: Catedrala Sfântului Ștefan, Hofburg, și Schottenkirche. Dacă vreți să vedeți unde sunt toate celelalte, aruncați o privire aici.

Transportul în comun

Îl citez pe Robu și spun că este “un deliciu”. Dacă n-aveți chef de automate, descărcați aplicația. Ca să nu pierdeți timpul, creați un cont înainte să ajungeți în Viena. Tot prin aplicație puteți cumpăra bilet pentru trenul (CAT) care vă duce de la aeroport în oraș (€11). Pass-ul pentru celelalte mijloace de transport în comun costă €17.1 pentru 72 de ore.

Toate vin la timp, toți șoferii de autobuz trag milimetric lângă bordură și 95% dintre călători poartă mască.

Fiți atenți la anunțuri și la afișe. Din trenul luat din aeroport am aflat că va fi grevă în ziua întoarcerii, așa că am știut să căutăm alternative.

Cam atât. Dacă n-am acoperit lucruri care vă interesează, lăsați un comentariu.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.