Văzusem niște comentarii amuzante pe Facebook zilele trecute, cum că românii regretă comunismul, mai ales cei născuți după ’90. Nu suntem departe de adevăr, iar dacă ne uităm la cea mai recentă lansare Samsung – Galaxy S9 și S9+, ar trebui să se dea câte unul la toată lumea! Să ajungă!

Refrenul preferat al sămânțarilor de tastatură este că Samsung, Apple și restul ăstora care aduc pe piață telefoane ce depășesc lejer €500 ar trebui să adapteze prețurile în funcție de țara în care vor să vândă. Iată-l pe unul dintre ei:

Numărul de like-uri arată că nu este singur în gândire, semn că metehnele vremurilor împotriva cărora unii au luptat cu viața nu au dispărut complet. Degeaba încerci să le spui oamenilor că un Galaxy S9 de aproape 4000 de lei nu le este destinat celor cu minim pe economie. Chiar și Samsung știe acest lucru, de-aia are în portofoliu telefoane Android care pornesc de la aproximativ 600 de lei. Dar nu:

Dacă am fi puși serios pe treabă, ar trebui să ne întrebăm ce naiba face neamțul ăla de lucrează doar două luni, în loc de 12 pentru a obține același lucru. Bine, exemplul pe care îl oferă sămânțarul de tastatură nu este tocmai exact.

Așa că am căutat niște informații despre numărul de ore lucrate săptămânal, precum și gradul de productivitate. Un tabel de la finalul anului 2011 ne arată că un neamț lucrează în medie 35.6 ore pe săptămână. Românul boxează 40.5 ore în același interval. Nu-i așa că, la 5 ore în plus pe săptămână, aveți o mică speranță că-i ajungem cât de cât pe nemți la productivitate?

Sunt în asentiment cu Dan Negru și vă recomand să vă băgați acea speranță fix unde nu bate soarele, pentru că, dacă indexul de productivitate pentru întreaga Europă este de 100, cel al nemților este de 123.7. Unde se clasează cei mai bravi dintre traci? Jos! De tot! Indexul nostru este de 41.7. Adică petrecem cu vreo 14% mai mult timp la muncă, însă producem doar 34% din ce face un neamț. Tabelul e aici.

Așadar, de ce ar trebui ca Samsung să vândă mai ieftin la noi? Pentru că suntem noi speciali? Pentru că avem Grădina Maicii Domnului și tunelurile de sub Bucegi? Sau pentru că acțiunile lui Soroș au ținut România săracă pentru atâta timp?

Poate că problema nu e că Samsung și Apple scot telefoane de peste €800. Poate că problema e la noi că n-avem bani de ele.