Cât te costă ca Siri să îți controleze casa

scris de

in

Val de bucurie la auzul că iOS 10 va avea o nouă aplicație, “Home”, cu rolul de a controla dispozitivele inteligente din casă. În eventualitatea în care nu ai niciun gadget din categoria internet of things, iată cât te-ar costa să îi spui lui Siri “turn off the lights” sau “set the temperature to”.

Philips Hue pentru lumini – de la $79.95

În funcție de cât de mare îți este casa, o să ajungi să nu crezi cât pot costa niște becuri. Pentru $80 primești două becuri cu lumină albă și un base station (hub) ce poate controla până la 50 de unități. Dacă te simți cu dare de mână, poți opta pentru becurile ce luminează în absolut toate culorile. Pachetul de 3 becuri și base station costă $200.

Cum pe mine nu mă dau pe spate culorile, aș alege pachetul cu becuri ce dau lumină albă, mai ales că acestea pot varia temperatura albului. La un simplu calcul, apartamentul în care locuiesc ar avea nevoie de 14 becuri, plus o bandă (pentru bucătărie). Un total de $289.3.

HJCB2

ecobee3 pentru căldură/aer condiționat – $249.95

Există și varianta Nest, la același preț, dar ecobee3 este modelul pe care Apple îl vinde în propriul magazin, așa că mă concetrez pe acesta. Vine la pachet cu un senzor de temperatură care este, de asemenea, capabil de detectarea mișcărilor.

Comenzile pot fi efectuate prin smartphone sau prin intermediul ecranului tactil, chiar de pe termostat. Este compatibil cu 95% din sistemele de încălzire/răcire din America, deci foarte probabil să meargă și cu multe din cele vândute în Europa.

HH1K2

Încuietoare August pentru ușă – $199

Încuietoarea inteligentă se montează peste sistemul deja existent, nefiind nevoie să dai găuri sau să faci mizerie. Oamenii au niște tutoriale utile privind instalarea sistemului.

Sistemul își dă seama când te apropii și descuie automat ușa. De asemenea, dacă unul dintre membrii familiei nu are cheia la el, poți descuia de la distanță, prin intermediul aplicației. August mai are două produse pentru cei care vor să-și transforme ușa în cel mai inteligent lucru din casă: o sonerie cu cameră video, tot $199, și o încuietoare numerică, la $79.

https---blueprint-api-production.s3.amazonaws.com-uploads-card-image-92952-august-smart-lock-2016-review-3

Monitorizarea video a casei cu Logi Circle – $199

Există și variantele Withings Home sau Nest Cam Home Security Camera, însă Logi (adică Logitech) Circle are câteva funcții foarte utile. Oferă streaming nelimitat în 1080p, are o baterie internă ce ține 12 ore, permite transmiterea mesajelor audio de pe smartphone, iar obiectivul are un unghi de 135 de grade.

Pentru cei care n-au prea mult timp la dispoziție, Logi Circle oferă un sumar al întregii zile, ce durează doar 30 de secunde. De asemenea, te notifică ori de câte ori există mișcare în cameră. Mie îmi aduce aminte de primul webcam care încă se află la Buzău, Quickcam Express.

HJGW2_AV4

Control de la distanță cu Apple TV – de la $149

Controlarea dispozitivelor inteligente prin intermediul Siri sau prin aplicația Home se poate realiza numai atât timp cât toate elementele sunt conectate la aceeași rețea. La fel cum Philips oferă un Hub pentru a controla toate becurile sale, Apple TV este soluția ce permite controlarea dispozitivelor cât utilizatorul este plecat de acasă.

Din fericire, se poate evita parțial achiziționarea unui Apple TV strict pentru controlarea casei, întrucât există IFTTT, un serviciu ce știe să se folosească de localizarea telefonului. Astfel, IFTTT poate porni aerul condiționat când te apropii de casă, însă numai dacă folosești produsele compatibile cu acesta. Aici găsești un mecanism ce permite acest lucru.

apple-tv-gallery1-201510

După ce tragi linie

Acestea sunt doar câteva dintre produsele care colaborează cu Siri, însă mulți alți producători au anunțat că pregătesc produse ce vor încorpora tehnologia HomeKit. Majoritatea produselor vor acoperi categoriile exemplificate mai sus, iar dacă aduni cifrele de sus, vei descoperi că suma investită depășește $1000 (Apple TV inclus). Mai departe, trebuie să iei în considerare că dolarul nu este egal cu moneda euro, producătorii având tendința să seteze prețuri mai mari pentru Europa.

Există versiuni mai ieftine pentru termostate (Honeywell) și becuri (GE), dar, deocamdată, brand-urile de mai sus sunt cele mai sigure pentru investiția în automatizarea casei în care locuiești.

Dacă prețul ți se pare prea mare (și chiar este!), ce trebuie să realizezi din articolul ăsta este că tot mai multe nume se grăbesc să lanseze produse smart, compatibile cu Siri, iar acest lucru va duce prețurile în jos.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.