Postul de față vine ca o continuare a articolului acesta (este despre brăileni). Drept urmare m-am simțit dator să aplic același sistem pe un oraș mai mic, dar care a născut brand-uri importante pentru țară. Binențeles că m-am lovit de acestea în scurta vacanță pe care am petrecut-o în orașul natal: Buzău. Dacă vă aflați în minunata reședință a județului cu același nume, iată câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le știți:
Buzăul nu e în Moldova
Probabil că de-a lungul istoriei a existat o suferință tăcută pe care cele două orașe le purtau, iar problema persistă în ziua de azi. Zi-i unui buzoian că e moldovean: “Hai, bă, că sunteți pe acolo, Vrancea imediat, moldoveni sunteți!” Dacă Brăila e salvată de albia Siretului, Buzăul este ajutat de literatură, în special de Vasile Alecsandri și a sa horă a Unirii, prin care dădea râul Milcov ca graniță între cele două regiuni. Așa că într-un debate (probabil) cu un bucureștean îi puteți spune “capitalistului” că până și o mică parte din Vrancea face parte din Muntenia.
Recunosc totuși că accentul ne mai scapă câte o cuvântare în dulcele grai moldovenesc.
Duelul liceelor
Ca în mai toate celelalte orașe de Provincie, există o rivalitate imensă între licee. În cazul de față vorbim de Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hasdeu (btw, Hasdeu se scrie fără diacritice) și cel al Ancăi Duma. Pentru cei ce nu știu, eu am o rivalitate tăcută cu Anca, dar care mai iese din când în când la iveală. Ce-i drept am motivele mele: ultima dată când am verificat, colegii se duceau pe la olimpiade internaționale și se întorceau cu premii.
În clasa a noua aveam o colegă ce s-a calificat pe faza națională a olimpiadei de istorie. S-a dus, s-a întors, și-a luat locul în bancă și și-a văzut de ale ei. Văzând că nu spune nimic, am întrebat-o cu reținere ce a făcut. Fără cuvinte alese a spus: “Locul I… ce?” Cei din jur râdeau deja.
Celălalt oraș cu Casa Albă
Cu părere de rău pentru brăileni, dar avem și noi o casă albă cu care ne mândrim, binențeles că doar cu numele. În realitate aceasta găzduiește Prefectura și a fost foarte intens frecventată când a picat minunatul pod dintre oraș și Mărăcineni.
Vinul, cârnații, covrigii și delfinii
Buzăul este cunoscut și pentru plăcerile gastronomice pe care le oferă. Vinul de Pietroasele a fost foarte apreciat de niște colege de facultate, într-un weekend la munte. Cârnații de Pleșcoi sunt o comoară pentru localnici, însă un prieten care stă prin zonă mi-a spus că momentan doar două familii mai păstrează rețetele originale, așa că dacă aveți vreo doleanță, mă găsiți pe Twitter și pe mail.
Am păstrat covrigii pe ultimul loc, întrucât în momentul de față beneficiază de un spor de imagine pe piața din România, datorită delfinilor comunitari din Dâmbovița. Boromir spune că produce adevărații covrigi de Buzău, eu zic că tot ăia de la brutăria veche de lângă blocul meu sunt cei adevărați, mai ales când îi iei calzi și nu îți sparg dinții.
Orașul cu McDonald’s
Nici nu mai țin minte exact când s-a construit McDonald’s, însă a provocat un șoc pentru întreaga comunitate. Pe atunci nu era nimic: nici mall, nici patinoar, nici cafenele cu nume precum Zatz. Poziționat fix în buricul orașului, fast-food-ul a devenit punct de referință pentru toți clienții săi: dacă nu aveai mașină luai un loc la o masă și te lăsai admirat mâncând fast-food, dacă aveai mașină erai gigel: te foloseai de drive-in, îți luai mâncarea și îi lăsai pe toți să te vadă cum pleci cu Dacia să îți mănânci în altă parte porția mică de cartofi.
De unde vin invadatorii învățământului superior
Cunosc foarte puține persoane care au ales altă cale decât cea a Capitalei pentru a urma studiile superioare. Că vorbim de Universitatea din București, Politehnică, SNSPA sau ASE există foarte multe șanse să dai de buzoieni în alcătuire compactă, de cele mai multe ori spre neplăcerea altora. De aici cred se trage și obiceiul de a riposta verbal destul de dur la auzul oricărui neadevăr despre minunata urbe.
Generalități
Buzăul are câteva atracții pe care merită să le vizitați: Parcul Crâng este în continuare unul dintre cele mai frumoase parcuri, Bulevardul Nicolae Bălcescu merită luat la pas, mai ales vara, când primăria îl închide în fiecare weekend al verii. Piața Daciei atrage prin două lucruri: platoul de marmură și Palatul Comunal (primăria).
Orașul are 10 linii RATB, pe care le folosesc în caz de forță majoră, Bulevardul Unirii a fost în sfârșit asfaltat (că tot e campanie în 2012), avem două Mall-uri, unul lângă celălalt, un patinoar, OMW ca loc de going out și multe mașini care o ard încet, pe dreapta, pe minunatul Bulevard Nicolae Bălcescu.
Cu siguranță că sunt multe lucruri despre care nu am vorbit, dar la prima vedere Buzăul te întâmpină cu aceste elemente.
Leave a Reply