Cadoul meu de Crăciun: copacii rămași în picioare în Pădurea Petrești

N-aș fi crezut că niște linii trase în Photoshop aveau să salveze trei ani mai târziu un număr mare de copaci. Explicația:

De câțiva ani, urmăresc zilnic ce se întâmplă în infrastructura rutieră din România. Sursa principală este forumul Asociației Pro Infrastructură. O bună parte din activitate se petrece în secțiunea de autostrăzi, una din marile dureri ale României. Partea frumoasă e, atât timp cât se respectă niște reguli de bun simț, toată lumea poate să intre și să-și dea cu părerea, inclusiv să propună variante de traseu și noduri.

În urmă cu vreo 3 ani, mi-am încercat mâna la nodul A0-DN1, de la Otopeni. La vremea respectivă, proiectul tehnic propunea enormitatea asta:

Sursa

Un nod mare, complicat, scump, care ar fi decimat o pădure. Așa că am venit cu propunerea asta în iunie 2020:

Sursa

5 minute în Photoshop. Așteptările? Să rămână un desen pus undeva pe un forum, în timp ce autoritățile continuă cu planul inițial. Numai că UMB, firma care a câștigat contractul, a reproiectat nodul, lucru pe care l-am remarcat în septembrie 2021.

Embed-ul Facebook nu vrea să meargă. Postarea e aici.

Da, m-am întrebat dacă UMB s-a luat după desenul meu, însă m-am gândit că nu contează cine gândește soluția, atât timp cât o pădure nu este măcelărită. Am notat schimbarea și am așteptat inaugurarea lotului.

Ieri am dat o tură pe acolo. Asfaltul putea fi turnat mai bine, în special pe rampele podului care trece peste DJ200B. După ce am scris asta pe forum, aveam să aflu o chestie tare de tot:

cutter este Cătălin Drulă. Click pe poză sau link.

Alea 5 minute din Photoshop au dus la evitarea tăierii multor copaci. Motiv pentru care nu-mi mai trebuie nimic de Crăciun. Cadoul a venit deja.


Comments

One response to “Cadoul meu de Crăciun: copacii rămași în picioare în Pădurea Petrești”

  1. In calitate de vecin al acelei paduri, va multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.