Chestii de bun simț de avut ca blogger

scris de

in

Pentru că tineretul blogosferei începe să ia contact cu marile conferințe de social media, marketing, PR și ce mai vreți voi, iată niște chestii de bun simț pe care tânărul blogger trebuie să le aibă la el.

Internet mobil

Dacă ești invitat la conferințe, deci organizatorul investește în tine pentru a-i oferi expunere, nu are rost să te plângi că nu merge oaierlesu’. Materia ta primă este chiar calitatea de a fi conectat, iar în 2015 ai tone de opțiuni: stick-uri de internet care vin gratuit la abonamente de internet fix și extraopțiuni de net pe cartelă (1 GB de trafic 3G la Vodafone e €5, pentru €10 ai viteze 4G și 6 GB). Dacă ai trafic de neam prost și vrei să te venereze ceilalți tineri bloggeri care se plâng de lipsa WiFi, poți fi zeul lor cu un hotspot portabil.

Hosting pe bune

Eu am început treaba cu blogul pe un hosting gratuit care mergea ca racul atunci când nu era pe butuci. În 2010 am cumpărat domeniu, am luat un serviciu de hosting pe bani și de atunci am avut downtime minim (și ăla pe la 3 noaptea). Ideea din spatele acestei scurte povești este că, odată intrat la conferințe, e posibil ca un blogger mai mare (aka cu autoritate) să dea niște link-uri către tine. În momentul ăla n-ai vrea să îți pice blogul, oricât de mândru ai fi de faptul că nu plătești nimic.

O cameră bună

Dacă tot mergi pe la conferințe, nu strică să faci niște poze bune, pe care eventual să le postezi live. Da, telefoanele au avansat mult, însă uneori ai nevoie să ajungi mai aproape de omul care vorbește în fața ta. Și cum trendul este spre mirrorless, nici nu trebuie să cari de ditai DSLR-ul după tine. Un mirrorless bun începe de la 1350 lei. Dacă te avânți pe piața de second hand, te poți duce mult mai jos cu cheltuielile.

foto via Flickr


Comments

5 responses to “Chestii de bun simț de avut ca blogger”

  1. Si eu am avut mai multe bloguri de-a lungul timpului si am folosit atat domeniu wordpress, cat si blogger. Insa mai bine e cu domeniu si hosting cumparat. Are un aspect mai curat linkul si denoti faptul ca esti profi.

  2. dam167 Avatar
    dam167

    Scuză-mă, dar orice om are dreptul să se plângă. Nu mi se pare nimic deplasat în a avea pretenția de acces la wifi la o conferință – cu atât mai mult una orientată spre mediul online. Asta am vrut să fie un fel de introducere.
    Nu vreau să comentez treaba cu hostingul, pentru că fiecare are nevoile lui. Oricât ai susține că ai nevoie de un domeniu al tău, tot degeaba dacă nu poți avea un site ca lumea.

    Cât despre camera bună, degeaba o ai dacă nu o folosești. Și nu, nu mă refer doar la timp de expunere și diafragmă, mă refer la cadrele pe care le-ai făcut. Faptul că ai ridicat mâna să faci o poză unui om care vorbește la microfon nu impresionează pe nimeni – asta e valabil la orice conferință, indiferent cât de blogăr ești. Astfel de instantanee se pun pe rețele de socializare, unde pe la noi vezi câte o replică răzleață cu câte un clișeu – da, spus de ăla care vorbea acolo.
    Văd că sfătuiești lumea să investească în echipament foto, dar vedem pe bloguri ”foto via Flickr”.

    1. Dan Pandrea Avatar
      Dan Pandrea

      Unu la mână: nu mai începe comentarii cu “scuză-mă”. E echivalentul lui “no offense” și e la fel de imbecil. Doi: da, fiecare are dreptul să se plângă, însă ai în articol 3 soluții pe care ți le propun pentru a scăpa de obiceiul ăsta prost. Și nu în ultimul rând, oricât de fotograf ai fi, mai ales la început, nu ai cum să prinzi atâtea cadre cât să fii acoperit la fiecare articol pe care îl scrii.

  3. Dan Popescu Avatar
    Dan Popescu

    Cum e treaba cu organizatorul care investe in blogger? Daca e un blogger cu renume, da – poate primeste si un fee ca sa redea din conferinta si un material sau mai multe pre / post eveniment.
    Daca e blogger tanar ce cacat investeste organizatorul? Costul invitatiei? LOL.

    1. Dan Pandrea Avatar
      Dan Pandrea

      Da, ai priceput cum sta treaba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.