Categories
Muzica

Banalitati regizorale in muzica

Acum cateva zile am citit un articol de-ale lui Florin Grozea in care spunea ca muzica romaneasca va cuceri lumea. Majoritatea argumentelor mi s-au parut valabile, mai ales acela cu stilul Popcorn, “patentat” de ai nostri. Sa fie clar: cu cateva exceptii, mie nu-mi place muzica noastra EDM, e prea banala. Mai mult, cativa artisti care n-aveau treaba cu stilul s-au prostituat grav ca sa ajunga muzical prin cluburile romanesti: Anda Adam, Andra, Elena “de la Mandinga” Gheorghe intrasera undeva intr-un con de umbra din diferite motive: casatorie, facut tara praf la Eurovision etc.

Pe langa faptul ca nu-mi place stilul Popcorn (pentru ca in urma cu doi ani, la Costinesti, toata lumea se uita la mine ca la felul 13 ca nu mi se parea cine stie ce David Deejay cu Dony), avem parte si de niste videoclipuri… indoielnice din punct de vedere calitativ. Sigur, forma este atragatoare: multi baieti frezati, hardware cat sa organizam inca un Live Aid si frumuseti dambovitene care se misca foarte agitat. Fondul (sau mesajul) este transmis de cele mai multe ori prost sau lipseste cu desavarsire. Cei de la Deepcentral au incercat ceva abstract in piesa In Love si nici acum nu stiu ce vor sa transmita (poate o fi urarea de “fir intins” pentru pescari). Temptation a lui David Deejay imi tranteste o exprimare ca din topor prin intrebarea “Do you want a tea?” si imi arata pe una care isi imagineaza a fi “invadata” de replici ale baietilor, cam la fel se intampla si in Thriller-ul lui MJ, tipa trezindu-se la un moment dat la realitate. Videoclipurile Innei sunt eclipsate de vocea acesteia (si nu e de bine). O alta problema ar fi ca, nefiind pasionat de stilul asta, nu stiu cine mai canta pe la noi asa ceva, deci nu mai am exemple, astept sa sariti cu ele.

Ultima chestie: daca tot faci EDM si te tine buzunaru’ sa-ti faci videoclip, de ce apari in el cu mixerul si playerele? Stiu, esti DJ, asta faci tot timpul, dar e aiurea: tu nu mixezi nimic in cele 3 minute si jumatate de videoclip, iti canta melodia doar.

Avand in vedere ca aproape toate videoclipurile abuzeaza grav (pleonasm?) de slow motion (ah, mi-am amintit de Deepside Deejays), m-am gandit sa pun aici un exemplu de slow motion bine gandit:

By Dan Pandrea

Content Editor. Copywriter. Pasionat de fotografie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.