Aventuri pe DN2

Ultima dată când am verificat, DN2 era unul dintre cele mai periculoase drumuri din România, suflând amenințător în ceafa mai celebrului DN1. Motivul? Niște oameni foarte deștepți s-au gândit că un drum mișto e ăla cu o bandă și jumătate pe sens.

De-asta aud foarte des că pompierii descarcerează acordeoane pe DN2. Pentru că, cel puțin până la Buzău, drumul invită să o calci cam cât te ține motorul. În drumul meu din weekend, am dat peste următoarele:

  • Vreo 3 triplări în care am fost mașina de pe prima bandă. Eu cu viteză maximă legală;
  • Autocarul Buzău – București cu 80 în localitate, lejer 100 în afară (din câte știu, astea ar trebui limitate la 90km/h);
  • Poliție prin vreo două sate;
  • Șoferi care nu știu că se poate merge și pe prima (jumătate de) bandă;
  • Multe gropi pe prima (jumătate de ) bandă;
  • Gigei care au viteză constantă de 80km/h. Nu contează că sunt în localitate sau nu;
  • Tiruri. Multe tiruri care nu au cum să stea pe o bandă, așa că trebuie să le depășești intrând pe contrasens.
  • Supereroi fără faruri la 5 jumate, când soarele a apus. Un viteaz cu o Vectra veche, cu niște poziții chioare, ajunsese până în spatele meu. Flashurile îi mergeau. Probabil auzise de la nenea ăla din Parlament că lumina îți consumă minutele de la abonament.

Și asta a fost doar weekend-ul ăsta. Am avut un episod în care am mers în spatele unuia, cu mâna înfiptă în claxon și dând flash-uri, pentru că nu aflase că există și banda din dreapta. Asta de două ori pe un singur drum. Cu același șofer.

Problema DN2 e că lumea reacționează doar la vederea polițiștilor, iar ăștia de la sate rareori au chef  să tragă pe dreapta tot ce mișcă. Acum mulți ani, era o cameră la Coșereni. Se mergea în sincron mai ceva ca la parada de 1 decembrie. Acum avem Waze și ne mirăm că ăia care au pus notificarea au trecut pe lângă o mașină parcată lângă secția de poliție.

La ce atitudine au șoferii de pe DN2, singura soluție pe care o văd este montarea de camere video și trimiterea de amenzi pe bandă rulantă. Bine, dacă sistemul va fi gestionat tot de-al de UTI, pompierii vor avea același volum de lucru pe DN2.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.