Avengers: Endgame va deveni cel mai probabil cel mai de succes film din toate timpurile. Un motiv este programul prelungit al multor săli de cinema, pentru a face față cererii. Un altul constă în vizionări repetate. Eu am făcut asta de 3 ori până acum, de fiecare dată descoperind câte ceva nou.
Cel mai bun lucru la filmul ăsta este modul în care acțiunea uriașă se îmbină cu dialogul plin de referințe către filmele din Universul Cinematic Marvel (MCU). Fanii vor recunoaște trimiterile chiar până la primul Iron Man, iar aici regizorii și scriitorii scenariului n-au forțat absolut deloc dialogul. Nimic nu este făcut de dragul de a bifa o dedicație de apreciere către fani. Singura secvență în care cred că s-a tras un pic de timp e momentul în care Thanos are un discurs tipic antagonistului, chiar înainte marea luptă. Nu știu, de când am văzut secvența în oglindă a lui Sam Jackson din primul Kingsman, astfel de momente nu prea își mai au rostul. Dacă privești totul din perspectiva lui Thanos, atunci scena merge, însă Endgame este mai mult filmul eroilor. Tony Stark și Steve Rogers, mai exact.
Atât Stark, cât și Rogers au parte de tratamentul cuvenit pentru un film care se numește Endgame. Pentru altele însă, numele filmului nu are absolut nicio însemnătate – în viitorul apropiat este foarte posibil să aflăm mai multe detalii despre următoarele filme Marvel: Black Panther 2, Doctor Strange 2, Captain America 2 și filmul solo Black Widow. Dacă ați urmărit cu atenție știrile despre serviciul de streaming Disney+, știți deja că se pregătesc miniserii cu Loki, Falcon & The Winter Soldier și Wanda & Vision.
Revenind la film, coloana sonoră este superbă, chiar m-a mișcat pe alocuri. De acest lucru se ocupă și acțiunea mult mai intimă a filmului. Infinity War a fost pe repede înainte. Cu 3 ore la dispoziție, frații Russo au avut timp să arate urmările decimării într-un mod cât se poate de uman. De-asta cred că filmul a avut succesul pe care l-am văzut cu toții: publicul ajunge să știe foarte bine motivația fiecărui personaj de a se lua la trântă încă o dată cu Thanos.
După 3 vizionări, îmi dau seama că filmul nu este doar despre el în sine, ci despre întreg Universul Cinematic Marvel. Este punctul final a ceva ce n-a mai fost făcut până acum: 22 de filme interconectate, care au generat până acum venituri de peste $20 miliarde numai din bilete. Dincolo de preferințele pe care le aveți sau nu pentru ceea ce a făcut Marvel, Kevin Feige și ai lui au câștigat locul în istoria cinematografiei.
Măcar din punctul ăsta de vedere să mergeți să vedeți Endgame. Deși, ca să vă bucurați pe deplin de el, vă recomand să fiți la zi cu restul filmelor. Știu, 22 de filme vor lua mult timp, dar Avengers: Endgame va sta cam toată vara la cinema.
Leave a Reply