Primarul de provincie este o specie aparte, favorizata si foarte flexibila in a-si atinge scopurile: mandatul. Asta e partea frumoasa: mandat fara numar!
Aseara m-am intors in orasul natal si dupa 5 metri de mers cu masina am inceput sa-l injur pe Costica. Din 1996 pana acum n-a reusit sa tina Buzaul asfaltat cum trebuie (asta e marea mea problema). Sigur, unii vor spune ca Buzaul s-a dezvoltat in ultimii ani: avem cartier rezidential, avem mall, avem hypermarket, avem parcuri, bazin si patinoar, dar:
Cartierul rezidential este complet inutil daca ne gandim la preturile ireale in concordanta cu actuala economie;
Mall-ul (Galleria Buzau) este o investitie privata. Cu toate acestea, Costica a muscat un pic si din cascavalul asta, spunand ca sensul giratoriu este o solutie a Primariei pentru a fluidiza traficul in zona. Teapa! Sensul giratoriu era prevazut in plan de catre arhitectii GTC (constructorii mall-ului) si acest lucru este stiut deoarece m-am trezit cu o mapa in brate fix cand faceam un pic de curatenie in laboratorul media al Facultatii de Litere. Proiectul era in vigoare inca din 2006, mall-ul fiind deschis in septembrie 2008.
Hypermarketul (Carrefour & Aurora Shopping Center) este amplasat pe niste pamanturi care au apartinut administratiei locale (la fel si Kaufland) si reprezinta, la fel ca mai sus, o investitie privata.
Parcurile sunt modernizate (cica). O luam pe rand: Parcul Crang este cel mai mare din Buzau si reprezinta o ramasita din vestitii Codri ai Vlasiei (codrul frate cu romanul). Cateva plante si arbori protejati prin lege si cam atat. In rest, avem niste aranjamente florale, cateva alei pavate si niste banci. Eu tot am o obsesie cu calitatea asfaltului: aleea centrala este prost asfaltata, trotuarele sunt denivelate de radacinile copacilor si cainii fara stapan sunt o prezenta obisnuita, galagioasa si numeroasa. Parcul Tineretului, casa Gradinii de Vara Atlantis (tot o investitie privata), este de fapt un lac inconjurat de 2-3 alei, un strand si un amfiteatru in aer liber (in care mandru nevoie mare imi spuneam eu poezia la serbarea de clasa I). Terenul de rugby si bazinul completeaza peisajul. Daca tot vorbim de bazin, nu pot sa nu arat un lucru destul de clar: acesta apartine omului de afaceri Lepadatu (foarte cunoscut la nivel local), dar hai sa zicem ca e in parteneriat cu primaria. Revenind la Parcul Tineretului, toate ar fi bune si frumoase daca nu ar fi amplasat fix langa groapa de gunoi a orasului. Parcul Alexandru Marghiloman reprezinta, in opinia mea, ultima suflare a anilor ’70 si ’80. Atractiile principale sunt Conacul Marghiloman (ruina) si o casa de batrani unde am activat ca voluntar pe vremea cand eram liceean.
Dincolo de scandaluri politice si alte acuzatii, Patinoarul ramane singurul lucru cu care ma mandresc in orasul asta.
Ar mai fi lucruri de analizat: transportul public, gara, politica izolarilor termice ale blocurilor, lipsa locurilor de parcare, traficul groaznic (pentru un oras ca Buzau) din timpul Sarbatorilor, un Referendum absolut cretin si probabil altele pe care le-am uitat.
In final, postez un filmulet ce prezinta viziunea Primarului:
PS: Ma intreb daca PR-istul Primarului a facut cursuri la seral.
Leave a Reply