Argumentele slabe ale lui Neil Young în fața serviciilor de streaming

Mă văd vorbind mai des despre serviciile de streaming audio din două motive: primul e că s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie, al doilea – am renunțat la stocarea fizică și am trecut pe cloud, eu însumi fiind client plătitor de abonament lunar.

Acum că am închis paranteza, reacția lui Neil Young la adresa serviciilor de streaming nu a fost și nu este grozavă. Motivația sa ține de calitatea audio îndoielnică pe care servicii precum Spotify, Apple, Pandora și Google le oferă.

71615neil

Să o luăm pe rând. “I don’t need my music to be devaluated by the worst quality in the history of broadcasting or any other form of distribution”. Pun această afirmație pe seama vârstei înaintate pe care Neil Young o are, altfel nu-mi explic de ce nu-și aduce aminte de tehnologiile de înregistrare și emisie de acum jumătate de secol. Iar asta e doar jumătate din ecuație. Oricât de bun ar fi fost un studio de emisie în urmă cu 50 de ani, emisiunile sale erau recepționate în majoritatea cazurilor prin boxe din gama low-end.

Nici acum nu s-a schimbat acest lucru. Bose, JBL, Harman/Kardon și celelalte brand-uri high-end nu ajung la majoritatea consumatorilor (că de-aia sunt high-end). Noi, restul, nu prea ne permitem să aruncăm cu bani în căști și sisteme audio ce ne-ar împinge la împrumuturi și rate, oricât de bune ar fi ele. Rămași doar cu opțiunea unor căști in-ear sau a unor over-ear de aproximativ 150 de lei, cam cât de mult pot ascultătorii casual să își dea seama că nu ascultă o piesă de 320kbs, ci una de 192? Asta în timp ce ești pe stradă și urlă mașinile pe lângă tine.

Un alt motiv (și cred că e ăla pe bune) pentru care Neil Young și-a retras muzica de pe toate serviciile de streaming se numește Pono Player. În cadrul CES 2015, Neil Young a arătat publicului ce înseamnă un mp3 player ce redă muzica în format necompresat. Or, atât timp cât serviciile de streaming au succes și sunt prezente în fiecare laptop și în fiecare smartphone și tabletă, ce rost are să dai $399 pe un mp3-player și apoi încă alte sute de dolari pe muzica din magazinul dedicat?

foto via


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.