Toate lucrurile utile pe care Apple le-a anunțat la WWDC 2023

scris de

in

Ne-a trecut entuziasmul legat de Apple Vision Pro, da? E un produs pe care îl vom vedea la anul și care costă o căruță de bani. Între timp, vom primi noi versiuni de macOS, iOS, iPadOS și watchOS. Trec mai jos lucrurile care mi se par utile.

macOS Sonoma va aduce widget-uri direct în desktop. Foarte bune pentru cei care verifică frecvent calendarul, reminderele, vremea, notițe și altele.

O altă chestie binevenită e posibilitatea de a completa PDF-uri direct în Preview. Sistemul va detecta automat câmpurile de completat.

macOS Sonoma va fi disponibil în toamnă, cel mai probabil din luna octombrie. Va fi compatibil cu următoarele mac-uri:

iOS și iPadOS 17 aduc și ele îmbunătățiri la nivel de widget-uri. Știu că toată lumea cu Android va râde când va afla că noile widget-uri Apple vor fi și interactive. Cel mai comun exemplu este controlul muzicii direct din widget, fără să mai intri în aplicație. Only at Apple.

Funcția Check In este bună pentru părinții și prietenii care vor să știe că ai ajuns bine la destinație. Prevăd scăderea dramatică a numărului de mesaje ce conțin întrebarea “Ai ajuns?”.

AirDrop-ul prin apropierea a două iPhone-uri mi-a atras atenția, deși e o funcție disponibilă de mult timp pe orice telefon cu NFC. Apple duce un pic mai departe funcția prin faptul că, în cazul unor fișiere de mari dimensiuni, nu trebuie să ții cele două telefoane apropiate. Asta dovedește că Apple s-a gândit la sărmanii care au prins transferurile de ringtone-uri prin infraroșu…

Începând cu iOS 17 și cu noile versiuni de OS pe care este prezent, Siri va renunța la apelativul “Hey” și va ști să execute mai multe comenzi primite în același timp.

Nu în ultimul rând, telefonul va fi un pic mai util când va sta pe noptieră. Trebuie doar să găsiți ceva care să îl sprijine.

iOS 17 va fi disponibil în toamnă, cel mai probabil din luna septembrie. Va fi compatibil cu următoarele iPhone-uri (oricât v-ați uita, nu veți găsi iPhone X în listă):

iPadOS 17 va ajunge și el pe următoarele modele:

watchOS 10 are parte de cea mai vizibilă schimbare. Aplicațiile native au fost redesenate și opțiunea de Smart Stacks a fost adăugată. Fețele minimaliste vor putea afișa informații relevante printr-o simplă derulare de Digital Crown.

Un alt lucru care mi-a atras atenția este pe parte de enterprise. Ceasurile compatibile vor putea fi configurate prin Mobile Device Management, vor putea folosi VPN-uri și aplicații interne.

Dacă nu sunteți practicanți de ciclism și mers pe munte, lista de noutăți se oprește aici.

Și dacă tot am adus vorba de ceasuri compatibile, următoarele vor primi watchOS 10 din toamnă, tot prin septembrie:

Dincolo de cele 4 mari sisteme de operare, Apple a mai anunțat niște chestii pentru dispozitivele de consum media (audio și video). Aici am găsit cea mai uluitoare funcție pe care Apple o va implementa din toamnă: vom putea instala VPN-uri pe Apple TV! Adio DNS-uri care merg când vor ele, adio limitări geografice la servicii de streaming! Mi se pare absolut fantastic că Apple face pasul ăsta.

În rest, WWDC 2023 n-a adus cine știe ce în materie de funcționalitate. Apple a știut că Vision Pro va avea parte de cea mai mare atenție, așa că au mers pe calea rafinării.

Noile sisteme de operare sunt deja disponibile în variante beta, însă numai pentru dezvoltatorii de aplicații. Utilizatorii obișnuiți vor trebui să aștepte până în iulie pentru a testa noile sisteme de operare. Dacă nu v-ați înscris încă, o puteți face aici.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.