Categories
Tech

Apple tușește un pic

Acum fix o lună scriam că următorul earnings call al celor de la Apple va fi interesant. Uite că n-a trebuit să așteptăm până la final de ianuarie ca să aflăm cifrele exacte, că Tim Cook a ieșit pe interval și a zis că socoteala de acasă nu prea se potrivește cu cea din târg.

Asta pentru că târgul este în mare parte chinezesc. Chiar dacă doar recent avem parte de o campanie masivă de boicotare a produselor Apple, problemele din China sunt de durată. Tarifele suplimentare dintre americani și chinezi, evoluția dolarului, încetinirea creșterii economice a asiaticilor sunt printre motivele invocate de către Cook. Nu spun că nu sunt adevărate, dar problema e un pic mai complexă și ține de încercarea de a ghici viitorul.

Apple a reușit să facă asta timp de foarte mulți ani. A adoptat USB cu primul iMac. Și-a dat seama că oamenii vor să cumpere muzică, deci iTunes. A realizat că telefonul mobil va canibaliza iPod-urile, deci a lansat iPhone. Ultimul exemplu s-a dovedit o adevărată mașinărie de bani, iPhone-urile fiind responsabile de 60% din încasările totale.

Din păcate, Apple a ajuns cam târziu la masa providerilor de streaming audio și video. Dacă Apple Music a ajuns pe locul 2, serviciul video nici măcar nu a debutat. Și e foame mare pe partea de streaming, creșterea încasărilor din servicii fiind cel mai bun exemplu pentru Apple.

Așa că finalul lunii ianuarie ne va vedea în fața unui Apple spășit, recunoscând că a vândut cu vreo 3.75 milioane de iPhone-uri mai puțin pe Q1 2018, dar care va lăuda chiar și cu ultima celulă faptul că încasările din servicii sunt pe creștere puternică.

Și nu, nu cred că Apple va ieftini actualele modele. Cel mai probabil vor continua serviciul de buyback, iar din toamnă vor regândi linia de iPhone-uri.

PS: Nici vorbă de falimentul pe care analiștii îl anunță de zeci de ani. Prognoza arată o profitabilitate de minim 38% la un revenue de $84 miliarde. Nu la fel de bine ca în 2018, dar mai bine ca în 2017.

Photo by Alexandr Bormotin on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.