Apple si de ce nu mai trebuie sa fim sceptici

Acum că a mai trecut din febra iPad, deși în câteva zile va fi pus în vânzare și la noi, putem vorbi despre așteptările de dinaintea lansării unui produs “alb” și scepticismul care cuprinde respectivul produs după anunțarea sa. Acum vreo 2 ani chiar îmi exprimam îndoiala față de prima generație iPad, câteva săptămâni mai târziu cifrele arătând 300.000 unități vândute în primul weekend. Acum vorbim de 3 milioane unități vândute în aceeași perioadă, o cifră record pentru compania din Cupertino.

Țin minte de scepticismul afișat după lansarea iPhone 4S și moartea lui Steve Jobs. Rezultatul? Păi telefonul s-a vândut în draci și acțiunile au crescut cu 40% după moartea omului-emblemă. Se pare că Tim Cook se descurcă foarte bine ca CEO al Apple, însă nu mă miră deloc. Știri din interiorul companiei dezvăluiau că în ultimii ani petrecuți la Apple, Steve Jobs a adunat oameni care să preia conducerea companiei fără ca șocul dispariției sale să fie simțit atât de pregnant. Exemplul pe care Steve voia să-l evite a fost cel al trecerii în neființă a lui Walt Disney, moment în care toată compania de animație se întreba “Ce ar face Walt în această situație” (What would Jesus do?). Steve și Apple au evitat această situație prin continuitate, prin instruirea celor care acum urcă brand-ul cât mai mult în preferințele clienților.

Totuși cred că există niște teritorii pe care Apple nu va intra. Mircea Meșter spunea zilele trecute că se așteaptă ca Apple să intre pe teritoriul aparatelor foto. Eu nu cred în ideea asta. În primul rând pentru că au dat chix pe la mijlocul anilor ’90 și în al doilea rând pentru că ar canibaliza iPhone-ul. Istoria recentă ne învață: când Apple a lansat a patra generație iPod touch (cea pe care o am acum), i-a pus și o camera ce poate filma HD. În aceeași zi Apple a anunțat că iPod nano nu va mai avea o cameră video (printre altele va deveni mai mic, va renunța la click wheel și va avea un touchscreen de 1.35 inch).

Cu ocazia celei mai recente conferințe, Tim Cook a anunțat că 2012 va aduce multe produse “cool” din partea Apple.

PS: Spre deosebire de Jobs, Cook mă adoarme aproape imediat când vorbește.

foto via


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.