Am stat și m-am uitat la eveniment ca să văd dacă zvonurile devin realitate. Culmea e că și alea cam greu de crezut se regăsesc acum în noile MacBook Pro de 14″ și de 16″.
Ce a reparat Apple
Generația lansată în 2016 nu a fost cel mai fericit moment pentru Apple. Au renunțat la port-urile utilizate de profesioniști, au băgat o tastatură inutilizabilă după câteva luni, cu un Touch Bar iubit de puțini și le-au alimentat pe toate cu procesoare care începeau să rămână în urmă.
Port-uri
- MagSafe revine în versiunile de 14″ și 16″. Deși lumea visa la un USB-C magnetic, Apple a făcut ce știe mai bine;
- Slotul SDXC va pune Apple pe multe acatiste în această duminică;
- Port-ul HDMI va spori acumularea de deșeuri formate exclusiv din adaptoare;
- Alte trei port-uri USB-C.
Performanța
Lumea se tot plângea că design-ul vechilor MacBook Pro și folosirea procesoarelor Intel nu fac casă bună. Așa că Apple a renunțat la cele din urmă și a băgat în noile modele versiuni pe steroizi ale cunoscutului M1. Se numesc M1 Pro și M1 Max și oferă performanțe de până la 4 ori mai mari față de ce am eu acum în Mac Mini-ul de pe care vă scriu.
În zilele următoare, vom vedea teste și comparații cât nu putem duce, ca să ne dăm seama dacă tot ce au prezentat oamenii de la Apple e demn de laudă. Presimt că este.
Tot la capitolul “Performanță” merită băgat și ecranul. Tehnologie MiniLED, refresh rate de până la 120Hz, mai mulți pixeli, compatibilitate HDR și luminozitate de până la 1000 nits. Canalele de tech de pe YouTube vor juisa.
Chestiile de bun simț
O tastatură pe care te poți baza, cu toate butoanele pe care le cunoști de când ai pus prima dată mâna pe un calculator. Un webcam care nu pare furat de pe o cameră VGA al unui telefon de acum 20 de ani. Chestii pe care Apple n-a fost în stare să le facă acum 5 ani.
S-a simțit și mai tare treaba asta când tipa care prezenta zicea ce mișto sunt noile laptopuri, că au chestii pe care profesioniștii le preferă. Acum 5 ani nu știau.
Chestiile pe care le puteau adăuga în noile MacBook Pro
Cred că noile MacBook Pro aduc suficiente argumente pentru cei care caută să-și înlocuiască vechile modele de 13″ și 15″, ba chiar și pe mai recentul MacBook Pro de 16″ (salut, Mariciu!).
Și știu că trebuie să mai lase loc și pentru update-urile anuale din viitor, că așa fac bani pentru investitori. Însă mi-ar fi plăcut să văd că, în loc de un simplu webcam, în bretonul ăla ar fi pus întreg sistemul Face ID de pe iPad Pro.
Încă un lucru pe care oamenii l-au plâns în 2016: dispariția logo-ului luminos din spatele ecranului. Da, știu că asta ar presupune încă un set de LED-uri și că rezultatul ar fi un laptop mai gros. Dar cui îi pasă de 2 milimetri în plus?
De final
La prima vedere, design-ul nu mă dă pe spate. Înțeleg de ce l-au făcut așa: dacă curbau și carcasa monitorului, n-ar fi avut ramele atât de subțiri. Probabil că mă voi obișnui cu asta. Nu că m-aș apropia curând de vreunul dintre laptopurile astea, că Mac Mini-ul luat acum 10 luni se mișcă fără reproș.
Indiferent de părerile mele, Apple își va extinde și mai mult cota de piață. Și va atrage o mulțime de profesioniști de partea sa.
Tot ce sper este că, la cât de mult s-au încordat în seara asta (și pe bună dreptate), să nu le pice pe cap încă un episod de tipul “-gate”. Nu de alta, dar “can’t innovate anymore my ass” cred că îl bântuie și acum pe Phil Schiller.
Ah, da: prețul. De la $1999 pentru cel de 14″ și de la $2499 pentru cel de 16″. Cel mai scump ajunge la $6099. Fără taxe. Citiți aici totul despre ele.
PS: macOS Monterrey va fi lansat pe 25 octombrie.
Leave a Reply