Categories
Muzica

Adele nu e zdravana la cap

Văzând atâtea știri cu interpretarea lui Andrei din finala X Factor, apoi postarea lui Morar pe Facebook cum că “Someone like you” e piesa anului 2011, am început să fiu mai atent la versuri și ceva m-a lovit în moalele capului. Așa că vom începe o analiză literară, ca pe vremea gimnaziului și a liceului (daca era proză aș fi băgat clișeul “narațiunea se împletește în mod armonios cu descrierea”).

Prima strofă:
I heard that you’re settled down,
That you found a girl and you’re married now,
I heard that your dreams came true,
Guess she gave you things I didn’t give to you,
Old friend, why are you so shy?
Ain’t like you to hold back or hide from the light,

Din start observăm mega invidia și ciuda unei tipe care în mod cert va avea multe pisici. Dar cum eu nu vreau să fiu rău, ci să mă axez pe text, observ că versurile concurează cu cele ale lui Bacovia la capitolul depresie. Păi ce a vrut poetul să surprindă? Că ăla care te-a lăsat baltă o duce foarte bine: și-a găsit o mândră pe care a dus-o la primărie și acum gustă amândoi din ciorba iubirii în fiecare seară. “Old friend, why are you so shy?” este o dovadă a percepției greșite a autoarei: ăla nu e timid, doar nu mai vrea să aibă de a face cu tine.

Bridge:
I hate to turn up out of the blue uninvited,
But I couldn’t stay away,
I couldn’t fight it,
I had hoped you’d see my face,
And that you’d be reminded that for me it isn’t over,

Partea asta e de-a dreptul stupidă: te duci neinvitată la om în casă (doar DIICOT mai face de-astea) sau oriunde altundeva ca să îi spui că încă nu s-a terminat. Da’ când a zis popa “… let him or her speak now or forever hold his/her tongue” tu prin ce bar umblai? După ce ca ai o problemă cu depresia, te apuci să intri în viața omului și să-i destrami familia.

Refren:
Never mind, I’ll find someone like you,
I wish nothing but the best for you, too,
Don’t forget me, I beg, I remember you said,
“Sometimes it lasts in love, But sometimes it hurts instead,”
Sometimes it lasts in love, But sometimes it hurts instead, yeah,

Refrenul denota obsesia pe care autoarea o avea pentru ăla, pentru că nu o duce capul să încerce și alt tip de persoană din moment ce ăla a lăsat-o vraiște. E drept că a câștigat o căruță de bani și e cunoscută în toată lumea, dar parcă nu e la fel fără cineva lângă, nu? De asemenea aflăm că Adele a fost avertizată, adică în dragoste nu merge de fiecare dată, dar cum ea e depresivă…

Restul cântecului conține cam aceleași vorbe care în lumea reală nu au nicio valoare. Dacă aveți aceleași trăiri, fetelor din lumea-ntreagă, eu vă dau un singur sfat: nu vă duceți pe acasă la bărbatul însurat… că nu rezolvați nimic.

Versuri luate de aici.
foto

13 replies on “Adele nu e zdravana la cap”

deci, dupa 1 an ai ascultat versurile celei mai difuzate piese din 2011. Si te-ai gandit sa le analizezi. Si concluzia a fost ca Adele e un pic nebuna de legat. Nu judec, doar vreau sa vad daca am inteles corect demersul.

Nebuna de legat e cam mult spus, doar ca versurile ei nu au aplicare in lumea in care traim. Cat priveste faptul ca e cel mai ascultat cantec din 2011, pana mai ieri nu auzeam decat “never mind i’ll find someone like you” si cam atat.

depinde ce fel de om eşti. dacă e s-o dăm în cârcoteli, mai mult de jumătate din piesele de valoare ( ca să fie clar,când zic “valoare” nu mă refer la porcării super-mega mediatizate, şi fără pic de trăire) au tenta asta de penibil, pentru că, să fim serioşi, sentimentele umane sunt contradictorii şi luate la bani mărunţi nu tocmai logice.
să ne luăm de un cântec cât de cât fain (încerc să nu fiu subiectivă, mie îmi place foarte mult) doar aşa, de doru’ Lelii e penibil.
plus: nu se compară cu porcăriile de pe la televizor, are o voce foarte bună şi ajunge fix la publicul pe care şi-l dorea de la bun început, pe restul e posibil doar să-i atingă. cam atât de pe plaiuri cafegii. salutări.

Analiza textului e pur subiectivă, nu fac un serviciu populației. Și da, nu se compară cu mainstream-ul actual.

Excelent post! Felicitari!

Incearca sa “analizezi” si piesa “set fire to the rain” a aceleiasi artiste. Deja stiu ce vei scrie: “Frate, e nebuna asta, n-are nici o treaba cu realitatea…ploaia nu ia foc!…hahahaha am mai facut o glumita, am mai scris un post, am mai luat o gura de asfalt!”.

Te rog frumos, inchide blogul tau de “music oriented blogger” emigreaza in Vietnam, ascunde-te in jungla sub un palmier si incearca sa depasesti IQ-ul unei nuci de cocos. Si daca vrei sa faci un lucru pana la cap, ia si hoarda de followeri si aplaudaci cu tine.

N-ai nici o treaba cu realitatea!

Observ ca am activat ceva din moment ce te-ai obosit sa comentezi. Pacat ca subtilitatea mesajului se loveste de barajul prostiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.